Falsifikovani ugovori u Putevima Srpske?!

Falsifikovani ugovori u Putevima Srpske?!

U tekstu koji je portal Infoveza objavio 13.10. tekuće godine, mogli ste da pročitate da je Milan Dakić, vršilac dužnosti direktora javnog preduzeća “

Otvoreno pismo Slobodana Vasiljevića
Žrtvi pokušaja ubistva pokušavaju da oduzmu vozačku dozvolu
Za v.d. direktora Puteva Srpske prodavnica poljoprivredno zemljište?

U tekstu koji je portal Infoveza objavio 13.10. tekuće godine, mogli ste da pročitate da je Milan Dakić, vršilac dužnosti direktora javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” potpisao ugovor sa Goranom Lazarevićem, vlasnikom STR “Razvitak” iz opštine Šekovići da “Putevi Srpske” izdaju u zakup dio javne površine, odnosno trotoara STR “Razvitak”.

Kako smo tada pojasnili, u ugovoru koji je dostupan našoj redakciji, ali koji zbog ranije izmijenjenog Krivičnog zakona Republike Srpske nismo u mogućnosti da objavimo,  tačnije u njegovom članu 1. piše da “Zakupodavac ustupa pravo korišćenja putnog zemljišta, koje se nalazi u okviru regionalnog puta R1-4101, dionica Šekovići – Caparde, sa desne strane puta…koje će se koristiti u svrhu prilaza poljoprivrednoj parceli.”

Kako se na naslovnoj fotografiji jasno vidi, parcela se nalazi u strogom centru opštine, pored same radnje i nema nikakve veze sa poljoprivrednim zemljištem. U ugovoru se navodi i da je vrijeme važenja istog od 1.10.-31.12.2023. sa mogućnosti produženja zakupa. Cijena zakupa za ova tri mjeseca iznosi, vjerovali ili ne, 1.5 konveritbilnih maraka.

Međutim, ovdje nije kraj, a ono što se desilo naknadno još je interesantnije.

Naime, iz svjedočenja Slobodana Vasiljevića iz Šekovića, daje se naslutiti da su Putevi Srpske naknadno falsifikovali postojeći ugovor ili kreirali novi, paralelni ugovor.  

“Dana 07.09.2023. obratio sam se Komunalnoj policiji opštine Šekovći sa zahtjevom da se utvrdi da li je, u skladu sa zakonom, na javnoj površini u zoni pješačkog prelaza i glavne raskrsnice postavljena improvizovana piljara na trotoaru ispred STR “Razvitak” u vlasništvu lokalnog biznismena Gorana Lazarevića”, započinje svoje svjedočenje Vasiljević koji objašnjava da je Lazarević više puta prijavljivan za nasilje u porodici.

Vasiljević se pita da li se Lazarevića neko plaši pa ne smije da reaguje na, kako kaže, očigledno ugrožavanje bezbjednosti učesnika u saobraćaju ili se, kako tvrdi, sve rješava novcem.

“Pješački prelaz svakodnevno koriste djeca iz naselja Sučani, prilikom odlaska u školu. Nakon utvrđivanja činjenica koje su potvrdile osnovanost mog zahtjeva, Komunalna policija donosi rješenje o uklanjanju improvizovane deponije i daje rok od osam dana vlasniku, što on i čini nakon isteka roka. Međutim, kroz nekoliko dana Goran Lazarević prilaže Ugovor o zakupu sklopljen sa JP “Putevi Srpske” koji je potpisao VD direktor Milan Dakić, po kojem mu oni izdaju tri kvadratna metra koja će isti koristiti kao “prilaz poljoprivrednom zemljistu””, ističe Vasiljević i dodaje da je nakon toga upoznao Dakića o navedenom i dobio garanciju da će nakon vanrednog inspekcijskog nadzora “Putevi” poništiti sporni ugovor.

Vasiljević kaže i da se zvanično obratio JP “Putevi Republike Srpske” putem elektronske pošte.

“Dopis sam naslovio na više odgovornih lica i uz priložene fotografije “poljoprivrednog dobra” još nisam dobio odgovor. Uputio sam dopis i Policijskoj upravi Zvornik i odgovoreno mi je da će svako nepropisno parkiranje biti sankcionisano što i čine na terenu kako bi se spriječilo ugrožavanje pješaka zbog svakodnevnih gužvi, nepropisnog parkiranja i ometanja ostalih učesnika u saobraćaju od strane neodgovornih vozača.”

FOTO e-mail Slobodana Vasiljevića

Vasiljević je odlučio da istjera do kraja čitavu ovu stvar, pa se nedugo potom obratio saobraćajnom inspektoru Draganu Maksimoviću koji je sebe proglasio nenadležnim i čitavu stvar vratio na Ugovor između JP “Putevi RS” i Gorana Lazarevića.

“Ono što u zemlji čuda više nije tragično, nego komično, jeste činjenica da iz njegovog odgovora vidim da mi posjedujemo dva Ugovora, “ista, ali različita”. U njegovom se ne spominje poljoprivredno dobro, a u mom je odmah tu, u članu 1, što otvara ogromnu sumnju u falsifikovanje ugovora. Nakon svega sam se obratio Slađani Jakšić, koja je prema mojim informacijama nadležna za putni pojas u JP “Putevi RS” i njen odgovor čekam i dalje. Ne mogu oni kriti kriminal koliko ja mogu čekati i dočekati”, upozorava Vasiljević.

Da je Vasiljević u pravu, odnosno da postoji sumnja u falsifikovanje ugovora pokazuju i dokazi koji su u našem posjedu, odnosno ugovor između “Puteva” i Gorana Lazarevića. Da pojasnimo: u ugovoru koji je dostupan našoj redakciji napisano je da se put izdaje u svrhu prilaza poljoprivrednom zemljištu, dok u odgovoru koji je inspektor Dragan Maksimović poslao Vasiljeviću stoji da je svrha postavljanje tezgi.

 

FOTO e-mail Dragana Maksimovića

Da posjetimo, ranije je Komunalna policija opštine Šekovići rješenjem uklonila nelegalnu piljaru ispred STR “Razvitak” čiji je vlasnik – pomenuti Goran Lazarević, inače član SPS-a Gorana Selaka. Goranova supruga Snežana bila je na kandidatskoj listi za odbornika Selakove partije.

Odgovor smo pokušali da dobijemo i od “Puteva Srpske” i njihovog VD direktora Milana Dakića, ali se ni “Putevi” ni Dakić ovoga puta nisu oglašavali. Veoma je indikativno to što im uopšte ne smeta javno spekulisanje oko falsifikovanja ugovora, jer kako Infoveza nezvanično saznaje, gore opisani slučaj nije izolovan slučaj.

Piše: Stefan Blagić