Preko stranke do grantova: Pare Srpske Đuriću, Selaku, Eleku…

Preko stranke do grantova: Pare Srpske Đuriću, Selaku, Eleku…

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske dodijelilo je prošle godine na konkursu 1,2 miliona KM za razvoj turizma i ugostiteljstva. Grantove s

Pale: Koalicionim partnerima za izgradnju vodovodnog sistema 450 000 KM, mještani i dalje bez vode
Poslovno carstvo Stanišića caruje Istočnim Sarajevom
Na razglednici Srpske i Spomenka Stevanović

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske dodijelilo je prošle godine na konkursu 1,2 miliona KM za razvoj turizma i ugostiteljstva. Grantove su, kako su objavili pojedini mediji, dobili kafići u Banjoj Luci, zatvor u Foči, svadbeni salon, studentski centar. Veliki broj grantova, oktkriva naš portal, pripao je objektima čiji su vlasnici članovi i funkcioneri političkih stranaka.

Pare građana Srpske dobilo je, između ostalog, Udruženje građana „Centar za evropske integracije“ iz Laktaša za obuku i edukaciju stanovništva u Kotor Varošu. Na čelu ovog udruženja nalazi se Goran Đurić, kadar DEMOS-a.

Đurić je ujedno i savjetnik načelnika Kotor Varoša za odnose sa medijima i član NO novinske agencije SRNA. Đurić se „proslavio“ podatkom da je maturirao u 32. godini i to u Srednjoj strukovnoj školi s pravom javnosti u Širokom Brijegu.  

 Na listi onih koji su „prošli“ na konkursu Ministarstva trgovine i turizma RS je i Razvojni centar Modriča. Odgovorno lice centra je vršilac dužnosti pomoćnika ministra za sport RS Mario Đuran. Đuran je ujedno i član SNSD-a.

Novac će „leći“ i na račun kompanije „Knežević Entering“ za projekat „Flooring Forum SEE-Srpska“. Vlasnik kompanije je Marko Knežević koji je član laktaškog DEMOS-a.

Marko Knežević

Kazneno-popravni dom u Foči čeka rekonstrukcija mokrog čvora i dijela kanalizacije. Iako je teško zamisliti zašto bi i kako bi zatvorski klozet bio dio turističke ponude Republike Srpske, Ministarstvo trgovine i turizma im je odobrilo grant. Direktor zatvora je Siniša Golijanin koji ima člansku kartu SNSD-a.

Član Glavnog odbora SNSD-a je Vaso Zelić koji je ujedno i direktor kompanije „Nives MB“ iz Laktaša. I ova kompanija se nalazi na spisku onih koji su dobili grant i to za projekat „Fly fishing/izgradnja turističkog objekta“.

Pare idu i Udruženju građana „Omladinski savjet“ Pale, za promociju turizma. Odgovorno lice „Omladinskog savjeta“ je Šekara Batrić koji je svojevremeno bio kandidat SNSD-a za SO Pale. Batrić je poznat i po tome što je prijetio potpredsjednici Savjeta mladih Bojani Pušari da će je silovati i ubiti.

Grant je dobio i bivši pravobranilac RS Slobodan Radulj za svoje „Podrume“, odnosno za „mini pakovanja“. Radulj je svojevremeno bio član DNS-a. Njegov sin Srđan Radulj je pomoćnik direktora RUGIPP-a, a bio je i pomoćnik ministra pravde BiH.

Darko Milošević

Nesebičnu pomoć države za rekonstrukciju i uređenje ljetne bašte imaće i kafana „Sudnica“ koja se nalazi kod Osnovnog suda u Banjoj Luci. Vlasnik „Sudnice“ je odbornik Socijalističke partije u Skupštini Grada Banja Luka Darko Milošević, a među „viđenijim“ gostima su bivši socijalista i direktor banjalučkog zatvora Goran Selak, bivši SDS-ovac, a sada član DNS-a Ognjen Tadić…

 

Pare građana Srpske za izgradnju ugostiteljskog objekta dobio je i Milan Selak, otac Gorana Selaka, koji je ujedno i vlasnik UR „M&G“.

Poznati pjevač Miroslav Janjanin i njegova agencija „World Media“ nagrađeni su za serijal turističkih emisija „Hrana za dušu“. Janjanin je ujedno i i rođak predsjednika Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića.

Još jedan Stevandićev pulen se našao na spisku onih koji su dobili grant Ministarstva trgovine i turizma. U pitanju je Milenko Rosić, vlasnik Caffe „Roleta“, a građani Srpske finansiraće izgradnju njegovog splava na Vrbasu. Rosić je predsjednik Područnog odbora Ujedinjene Srpske Istok.

Motel „Babino brdo“ u Derventi je u vlasništvu Sime i Duška Đukića koji su bliski socijalistima u ovoj opštini. I njihov „objekat“ će dobiti grant i to za proširenje smještajnih kapaciteta. Izgradnja ljetnih sadržaja na jezeru ove godine čeka Olimpijski centar „Jahorina“, a predsjednik NO „Jahorine“ je Nedeljko Elek, jedan od najmoćnijih SNSD-ovaca na Romaniji.

Nedeljko Elek

Pare za razvoj „online platforme“ dobiće i kompanija „Info5“ koju vodi Brankica Tejić Jerinić, supruga bivšeg glavnog i odgovornog urednika i zamjenika direktora „Nezavisnih novina“ Dragana Jerinića. On je ujedno i osnivač firme „Mega Elektrik“ koju vodi sa Danilom Petrovićem, zetom potpredsjednika SNSD-a i bivšeg člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića.

Agencija „Info5“ posluje uglavnom sa institucijama Republike Srpske, a najveći klijent Agencije je Vlada RS, odnosno Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. Prvi veliki posao u vrijednosti 395.000 maraka Agencija je 2012. godine dobila upravo od ovog ministarstva za kampanju „podizanje javne svijesti i pozitivne promjene u percepciji upravljanja čvrstim otpadom“.

Opština Laktaši isplatila je ovoj agenciji  10.000 maraka za usluge marketinga i portparola. Od 2010. godine „Info5“ izrađuje opštinski bilten i radi usluge predstavljanja u medijima za Opštinu Teslić. Za navedene usluge u 2016. godini Agencija je naplatila 39.500 maraka.

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS nismo dobili odgovor ni na jedno pitanje ni nakon deset dana. Ranije je saopšteno da su „subjekti koji su se prijavljivali na konkurs ostvarivali pravo na finansiranje projekata ispunjavanjem uslova koji su propisani Uredbom o uslovima i kriterijumima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma“.

Uredbom je propisano da se namjenska sredstva dodjeljuju za finansiranje izrade Strategije razvoja turizma Republike Srpske, Plana promocije turizma Republike Srpske, Master plana, programa razvoja turističkog proizvoda, studija izvodljivosti turističkih projekata, urbanističkih i prostornih planova, planova turističkih mjesta i mjesta za odmor…

Ivana Korajlić

– Sredstva se generalno raspoređuju ljudima koji su bliski stranci koja rukovodi institucijom koja ih dodjeljuje. Zakonski nema ograničenja da neko ko je član stranke može da dobije pare iz budžeta. Ključno je šta su kriterijumi, odnosno da li ih ispunjavaju i da li će sredstva stvarno biti utrošena namjenski, odnosno kakvi su efekti. To se uglavnom nikada ne sazna – kazala je direktorica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić.

 

Davor Šešić

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić kaže da je na snazi „razvoj izbornog turizma“ i da nakon ovoga možemo da očekujemo da stranke vode svoje mlade po raznim izbornim destinacijama, na ćevape i koljenice.

– Ako misle graditi turizam tako što će pomagati otvaranje kafana, onda trebaju dati svim ugostiteljima jednaku šansu. Jasno je da se pare dijele kapom i šakom i da se pare vraćaju u stranačke kase. Korist od ovoga imaju samo stranke i stranački lideri i mislim da nikada nećemo saznati da li su ove pare zaista i utrošene u ove svrhe – kazao je Šešić.

Ministar trgovine i turizma je Suzana Gašić, kadar DEMOS-a.

Piše: Stefan Blagić / Infoveza