Opšti javašluk u ŠG „Zelengora“ Kalinovik

Opšti javašluk u ŠG „Zelengora“ Kalinovik

Od aprila 2016. godine do januara 2021. godine, funkciju vršioca dužnosti direktora ŠG „Zelengora“ Kalinovik obavljao je Đorđe Sladoje, koji je na tu

Izvinite što ne možemo da se izvinimo, g. Markoviću!
Institucionalne prednosti i mane za žrtve nasilja u Republici Srpskoj
Presuđenog ministra pomilovala Željka Cvijanović

Od aprila 2016. godine do januara 2021. godine, funkciju vršioca dužnosti direktora ŠG „Zelengora“ Kalinovik obavljao je Đorđe Sladoje, koji je na tu poziciju došao odmah nakon završenog fakulteta odnosno pripravničkog staža. Sladoje nije mogao da bude imenovan za redovnog direktora, iz razloga što je zakonom definisano da redovno imenovani direktor mora da ispunjava uslov koji nalaže radno iskustvo od pet godina na rukovodećoj poziciji. I ovdje, od prvog trenutka, počinju nezakonitosti u „Zelengori“.

Ukoliko pogledamo samo jedan korak dalje, vidjećemo da su sve strukture, počevši od premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, zatim tadašnjeg direktora „Šuma Srpske“ Riste Marića, pa do trenutnog direktora Slavena Gojkovića, prećutno aminovale sve nezakonitosti i kriminal koji je rađen u „Zelengori“.

Niko od nadležnih (pa čak ni ministarstvo) nije reagovalo na dugogodišnji minus u poslovanju koji je Đorđe Sladoje bilježio tokom svake finansijske godine na rukovodećoj poziciji u „Zelengori“. Baš suprotno, minus se tolerisao i bio je poželjan, a u trenucima kada je inspektor rada naložio smjenu Sladoja 12.12.2017. godine, preduzeće se oglušilo i počelo da plaća penale, koji su, ruku na srce, bili mizerni – 600 KM.

Ni direktor „Šuma Srpske“ Slaven Gojković se nije držao zakona kao pijan plota, nego ga je kačio mačku o rep. Sindikalna organizacija ŠG „Zelengora“ Kalinovik je u bezbroj navrata obavještavala Gojkovića o nezakonitostima i kriminalu koji se odvijao u preduzeću, ali Gojković je ostao nijem. I ne samo to, omogućavao je Sladoju, iz mjeseca u mjesec, produžavanje direktorskog ugovora, pa su se mjeseci pretvorili u godine rada obilježene negativnim poslovanjem koji je na kraju Sladojevog mandata, prema podacima sindikalne organizacije, iznosio četiri miliona maraka!

Svemu ovome nije pomoglo ni što je republička inspekcija za šumarstvo i lovstvo, te inspekcija za rad i radne odnose u više desetina navrata izdavala prekršajne naloge po kojima je ŠG „Zelengora“ Kalinovik moralo da plati kaznu u ukupnom iznosu od 120 000 konvertibilnih maraka. Međutim, Sladoje je na kraju ipak zaradio krivičnu prijavu vezanu za zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi, koja i dan danas nije rezultovala pravosudnim epilogom i njegovom odgovornosti, a krivičnu prijavu je još 2020. podnio inženjer šumarstva Zoran Šupeta zaposlen u navedenom preduzeću.

 

Šupeta u prijavi navodi da Sladoje nije poštovao Zakon o šumama, da je vršio sječu miniranih odjela koji nisu planirani i koji se vode u ŠPO kao nepodesni za gazdovanje, da je vršio sječu tzv. putnog pojasa duž regionalnog puta Kalinovik – Miljevina, da je vršio prodaju bukovog ogrijeva O.P.Z. „Zadrugaru“ iz Modriče u iznosu od 70. 000 KM, da je vršio nezakonitu sječu u odjelu 22 GJ „Gornja Neretva“ gdje je posječeno pet hiljada metara kubnih trupaca bukve više nego što je predviđeno, u odjelu 28 GJ „Meždra“ dvije hiljade kubnih metara više nego što je predviđeno ŠPO itd. što Šupeta potkrepljuje materijalnim dokazima i pozivima tužilaštvu da iste utvrdi na terenu.

Šupeta navodi i da je nezakonito vršeno plaćanje kompenzacijom (robom) izvođačima radova iz istih odjela u kojima je vršena eksploatacija, da su se zaključivali štetni ugovori sa lokalnim drvoprerađivačima (op. aut. BLONDI, firma načelnika Kalinovika), koji su preprodavali iste trupce i uzimali ekstra profit zbog razlike u cijeni.

Posebno je interesantna činjenica da je Sladoje pred lokalne izbore 2020. godine na benzinskoj pumpi „Blondi“ koju drži načelnik opštine zadužio šumsko gazdinstvo za iznos od 40 hiljada maraka, dajući fizičkim licima potpisane cjeduljice pomoću kojih su ta lica preuzimali gorivo i mazivo, a u zamjenu za, kako se navodi, glasove.

Sve ove nepravilnosti rezultavale su da su radnici početkom prošle godine imali četiri mjeseca zaostatak u platama i preko jedne godine zaostatak u plaćenim doprinosima!

Sindikat je u tom periodu zahtijevao da se u što kraćem roku isplate svi zaostaci. Tom prilikom, isti se obraćao Vladi RS, Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, MUP-u, VS TS-u BiH, Glavnom tužiocu RS, TI BiH-u, RTRS-u i predsjednicima klubova poslanika u NS RS.

Zoran Šupeta za portal Infoveza kaže da je bivšeg v.d. direktora „Zelengore“ Đorđa Sladoja na to mjesto dovela politika, tačnije načelnik Kalinovika Radomir Sladoje zvani Deba.

Odmah da vam kažem, dva Sladoja su i u rodu i u kriminalu. Kada je Đorđe Sladoje došao, započele su grdne zloupotrebe u šumskom gazdinstvu. Ljudi koji nisu razmišljali njihovom glavom počeli su da se šikaniraju, a nas troje starih inženjera smo se počeli buniti protiv kriminala, zloupotreba i nepravilnosti. Međutim, oni su imali uporišta u upravi preduzeća, nadzornom odboru, ministarstvu, Vladi RS itd“, ističe Šupeta.

On je izričit u tome da se u Š.G. „Zelengora“ dešava opšta pljačka i kriminal.

„Pljačka se vrši na razne načine. Oni prime ljude koji razmišljaju njihovom glavom i postavljaju ih na radna mjesta primača ili otpremača da za njih rade te „mutne“ poslove. Možete li da vjerujete da je samo prošle godine 40 odsto šumskog etata prodao načelnik Radomir Sladoje preko svoje dvije pilane? Iako u ugovorima jasno stoji da se pri kupovini drvnih sortimenata za pilane oblovina ne može preprodavati, u praksi je Sladoje prodao preko 70 odsto. Štaviše, iako je jedna pilana registrovana na njegovu kćerku, ta pilana uopšte nema brentu! Možete li misliti šta se tu radi“, kategoričan je Šupeta i dodaje da se neće prestati baviti razotkrivanjem kriminala u „Zelengori“.

Nakon što je Đorđe Sladoje otišao sa mjesta v.d. direktora „Zelengore“, umjesto da snosi odgovornost, dobio je nagradu – danas je na poziciji zamjenika načelnika opštine Kalinovik.

Naš portal se u više navrata službenim putem obraćao i ŠG „Zelengora“ i opštini Kalinovik. U obraćanju smo tražili zvanične izjave Đorđa Sladoja i „Zelengore“, međutim, do trenutka objave ovog teksta od pomenutih nismo dobili odgovor.

Inače, nevjerovatno zvuči podatak da ŠG „Zelengora“ Kalinovik nije imalo redovno izabranog direktora od 2012. godine!

Piše: Stefan Blagić