I Srpska ima svog Fikreta Hodžića, dva i po miliona turističkoj agenciji od Instituta za javno zdravstvo!

I Srpska ima svog Fikreta Hodžića, dva i po miliona turističkoj agenciji od Instituta za javno zdravstvo!

Nakon što je portal Infoveza nedavno otkrio da je direktor turističke agencije "Travel for fun" bolnicama u Doboju prodavao medicinska zaštitna odijel

Oglasio se i Institut za javno zdravstvo: “Izabrana grupa ponuđača je jedina bila u mogućnosti da ponudi i izvrši avionski prevoz zaštitne opreme iz Kine”
Oglasili se iz Instituta za javno zdravstvo – bolje da nisu
REKORD DIREKTORA INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVSTVO RS: Za jedan dan podijelio 50 ugovora vrijednih 200.000 KM

Nakon što je portal Infoveza nedavno otkrio da je direktor turističke agencije “Travel for fun” bolnicama u Doboju prodavao medicinska zaštitna odijela i maske, sada u prvi plan izbija nova afera, pandan uvozu respiratora u FBiH.

Naime, JZU “Institut za javno zdravstvo” Republike Srpske 10.4.2020. potpisao je ugovor sa turističkom agencijom “Travel for fun” u vrijednosti od 2 388 500 KM bez PDV-a za nabavku zaštitne medicinske opreme koja se koristi za sprečavanje i suzbijanje širenja koronavirusa na teritoriji Republike Srpske, saznaje Infoveza.

Postupak javne nabavke je sproveden putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, a turistička agencija “Travel for fun” je jedini ponuđač s kim su pregovarali.

Naši izvori jasno tvrde da navedena turistička agencija kod Agencije za lijekove BiH nije registrovana za promet medicinske opreme, ali da joj dozvola agencije nije ni potrebna, jer se očigledno radi o, kako su nam rekli, “prečici do zarade”.

Na internet prezentaciji turističke agencije stoji da su  “agencija koja svoj pristup u potpunosti fokusira na putnika i njegovo iskustvo u toku putovanja“, kao i da žele “omogućiti svakom putniku potpuni doživljaj destinacije, atmosfere, naroda i svega što nosi putovanje, bilo da se radi o individualnom ili kolektivnom aranžmanu“.

Direktor agencije “Travel for fun” je Saša Marković, bivši rukovodilac Omladinskog komunikativnog centra (OKC) koji je, prema riječima naših izvora iz OKC-a, centar ostavio u dugu od 300.000 konvertibilnih maraka. Infoveza još uvijek čeka potvrdu poreske uprave vezane za ove navode.

Agencija “Travel for fun” od javnosti krije podatke o svojim finansijama i broju zaposlenih, ali ono što je posebno pitanje za istražne organe jeste otkud turističkoj agenciji novac za nabavku 80.500 zaštitnih odijela i maski???

Sa druge strane, posebna je tema v.d. direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković, koji je jedna od perjanica Stevandićeve Ujedinjene Srpske. Zeljković je bivši izvršni direktor zadužen za javne nabavke u Fondu zdravstvenog osiguranja. Njegova supruga je Mirela Kajkut Zeljković, poslanik Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Radi se o bračnom paru iz preletačke hobotnice, nekadašnjim ostrašćenim SDS-ovcima.

Predsjednik US Nenad Stevandić se nalazi na čelu Tima za praćenje provođenja mjera i odluka Republičkog štaba za vanredne situacije.

Politiku zloupotreba javnih nabavki od strane Stevandićeve partije Infoveza će nastaviti da istražuje.

Autor: Stefan Blagić