Direktorica škole u Prijedoru sebe zaposlila i kao psihologa u istoj školi

Direktorica škole u Prijedoru sebe zaposlila i kao psihologa u istoj školi

Što je u normalnim državama Evrope, pa čak i našeg okruženja praktično nemoguće, u Republici Srpskoj je realnost, pa je tako naše građanstvo naviklo n

Annulled Competition at “Golub Kureš” School in Bileća – New Announcement
Gatačka vlast drži kontinuitet u kršenju zakona
Detaljno demaskiranje prevare – kako je konobarica i ministarska Natalija postala docent

Što je u normalnim državama Evrope, pa čak i našeg okruženja praktično nemoguće, u Republici Srpskoj je realnost, pa je tako naše građanstvo naviklo na mnogo toga što na prvu izgleda gotovo nezamislivo, od raznoraznih namještanja poslova i basnoslovnih cifara koje Srpska plaća na kojekakvim namještenim tenderima, do sumnjivih konkursa koji se svakodnevno sprovode i za koje je javna tajna da se namještaju stranačkim pripadnicima. Tako smo došli u situaciju da je i za najosjetljivije društveno područje, a to je obrazovanje, „štela“ mora pronalaziti, inače ćete, bez obzira na kvalifikacije, ostati „kratkih rukava“.

Jedan veoma interesantan primjer nam dolazi iz Prijedora, grada koji je u posljednjih nekoliko godina obasut kontroverzama. Ovoga puta, u glavnoj ulozi je direktorica Javne ustanove Centar „Sunce“ Slađana Radaković.

Radakovićeva je, naime, raspisala konkurs za stručnog saradnika – psihologa na neodređeno vrijeme sa položenim stručnim ispitom za samostalan vaspitno-obrazovni rad sa iskustvom i na istom konkursu je pobijedila i zaposlila samu sebe. Pored same direktorice Radaković, na konkursu je učestvovao i Boško Adamović.

Foto Slađana Radaković konkurs

Samo testiranje i intervju je, kako možete da vidite, obavljeno 29.11.2023.u prostorijama škole i Radakovićeva je na njemu odnijela maksimalni broj bodova dovoljan za prvo mjesto na konkursu.

Iz JU Centar „Sunce“ za naš portal u pisanoj izjavi kažu da je konkursna procedura sprovedena u skladu sa Zakonom o radu, Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Pravilnikom o vrsti stručne spreme nastavnika i stručnih saradnika u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama, Pravilnikom o postupku za prijem u radni odnos u srednjoj školi i načinu bodovanja kriterijuma za prijem kao i Pravilnikom o proceduri prijema, kriterijuma za prijem u radni odnos i načinu bodovanja kandidata u osnovnoj školi.

„Po anonimnoj prijavi je izvršena vanredna inspekcijska kontrola za ovaj konkurs, gdje nisu utvrđene nikakve nepravilnosti, niti bilo kakve neusklađnosti sa Zakonima“, poručuju iz Centra.

Telefonom smo kontaktirali i Slađanu Radaković koja nam je rekla da je čitava procedura obavljena u koordinaciji sa nedavno izabranim savjetnikom ministra energetike i rudarstva Gojkom Kličkovićem i drugim ljudima iz ministarstva prosvjete i kulture i ne krije da su u Prijedoru škole „partijski podijeljene“.

„Nakon raspada DNS-a Darko Banjac odnosno njegova partija je dobila na upravljanje veliki broj škola u našoj regiji, a do sada je ova škola čija sam ja direktorica ostala neraspodjeljena. Moj mandat vršioca dužnosti ističe 15.8. ove godine i ja sam morala nekome da se priklonim, pa sam se odlučila za SNSD“, kaže Radakovićeva koja je ujedno i odbornik u lokalnom parlamentu.

Interesantno, Radakovićeva je donedavno bila nezavisni odbornik i to sve do 27.3.2024. godine kada naprasno mijenja partijski dres i odlazi u SNSD.

Foto: SNSD Prijedor

Upit smo poslali i Republičkoj upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske odakle su nam, takođe, poručili da u sprovedenom konkursnom procesu nema ništa sporno, iako je Slađana Radaković istovremeno i direktorica iste ustanove, međutim, naglašavaju da se njihova kontrola odnosi isključivo na konkursnu proceduru.

„Republička prosvjetna inspekcija je početkom ove godine izvršila inspekcijsku kontrolu kod subjekta JU Centar „Sunce“ Prijedor, a u vezi sa provođenjem konkursne procedure za prijem psihologa. U trenutku vršenja inspekcijske kontrole, procedura u vezi sa konkursom od 04.01.2024. godine nije još uvijek bila okončana, a u proteklim danima kod ovog organa nisu zaprimljene žalbe koje bi se odnosile na ishod konkretnog postupka“, poručuju za portal Infoveza iz Inspektorata RS.

Sa druge strane, Damjan Ožegović iz Transparency International-a ima suprotan stav i tvrdi da bi ovdje moglo biti riječi o svojevrsnom sukobu interesa.

„Problem je što je direktor ustanove taj koji imenuje komisiju. Komisija direktoru nakon sprovedene procedure predlaže listu uspješnih kandidata, i direktor bira najuspješnijeg sa liste. U ovoj situaciji se ne može osigurati nezavisnost komisije, ako je bira direktor koji je ujedno i kandidat, ali je prateći problem što direktor potpisuje odluku kojom bira sam sebe. Nezavisnost komisije se može dovesti u pitanje i oko samog sprovođenja procedure u koju je uključen njihov kolega ili rukovodilac, naročito u usmenom dijelu ispita“, ističe Ožegović i dodaje da zasnivanje radnog odnosa na drugom radnom mjestu u istoj ustanovi u ovom slučaju, bez obzira kada se stupa na poziciju, predstavlja klasično čuvanje radnog mjesta od strane direktora.

„Nažalost, zakonodavac ne može predvidjeti sve potencijalne situacije, ali ovdje je suštinski riječ o sukobu interesa koji bi trebalo preispitati pred nadležnim javnim organima“, zaključuje Ožegović.

Piše: Stefan Blagić