Vojska izlazi na granice BiH, počinje gradnja šatorskih karantina

Vojska izlazi na granice BiH, počinje gradnja šatorskih karantina

Izgradnja šatorskih karantina jedan je od zaključaka na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH koja je održana 16. marta., a čanovi Predsjendišštva su

Kakve su mjere u Evropskim zemljama i koje su počele s ublažavanjem?
Kada ćemo znati da li je vakcina sa Oksforda efikasna?
Pronađen lijek za koronu: Efikasnost 100 odsto

Izgradnja šatorskih karantina jedan je od zaključaka na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH koja je održana 16. marta., a čanovi Predsjendišštva su odluku o angažiranju vojske donijeli juče.

Ministarstvo bezbjednosti BiH već dobija zahtjeve za pružanje pomoći civilnim organima u sprečavanju širenja virusa korona u posebnim objektima (šatorima) za smještaj lica koja dolaze u BiH iz inostranstva, nakon što je Predsjedništvo BiH na vanrednoj sjednici donijelo odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH za te potrebe, izjavio je Srni zamjenik ministra bezbjednosti, Mirko Okolić.

“Noćas sam dobio usmenu najavu, a već jutros očekujem pisani zahtjevi sa tačnim lokacijama. Zbog ozbiljnosti pripreme, usmeno su me obavijestili o lokacijama. Šatori će biti postavljeni na graničnim prelazima Gradiška, Brod i Šamac”, rekao je Okolić.

Okolić navodi da će šatori biti postavljeni i u Bijeljini, Kozarskoj Dubici i Višegradu.

“U toku dana očekujemo još zahtjeve nadležnih institucija iz Federacije BiH da i drugi dio granice sa Hrvatskom bude obezbijeđen šatorima za izolaciju onih koji ulaze u BiH. Išlo se po prioritetu kada je riječ o granici između Republike Srpske i Hrvatske, tamo gdje je najveća frekvencija putnika”, istakao je Okolić.

On je dodao da je najveću potrebu za postavljanje šatora iskazala Gradiška, potom Brod i Šamac zato što na ovim prelazima postoji veća cirkulacija putnika.

“Mi ćemo moći ispuniti zahtjeve i daćemo koliko bude bilo potrebno šatora. Sigurno će biti dovoljno kapaciteta i šatori će moći da prime sve one koji budu upućeni u karantin. Ukoliko budu potrebna dodatna sredstva, šatori i kreveti, udovoljićemo tim zahtjevima”, naglasio je Okolić.

(SRNA)