“Vlast u Srpskoj želi da ograniči rad onih koji je kritikuju”

“Vlast u Srpskoj želi da ograniči rad onih koji je kritikuju”

Kuća ljudskih prava Banjaluka još jednom je iskazala snažno protivljenje Nacrtu Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih o

Vlast u Srpskoj želi direktno da ugrozi slobodu govora
Kriminalizacija klevete vodi ka pognutim glavama i zatvorenim ustima
Čekajući Šmita ili “višu silu”: Opozicija protiv kriminalizacije klevete

Kuća ljudskih prava Banjaluka još jednom je iskazala snažno protivljenje Nacrtu Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Kako su u saopštenju naveli, uvrštavanje Nacrta zakona na dnevni red Pete redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske je još jedan korak ka tome da se i kroz zakone uobliči diskriminacija prema određenim udruženjima u Republici Srpskoj čime se jasno pokazuje namjera vlasti da ograniče rad organizacijama koje kritikuju njihov rad.

“U prethodnom periodu organizacije članice Kuće ljudskih prava su upućivale inicijative za povlačenje Nacrta zakona iz parlamentarne procedure. Pritom su dostavljale i komentare na sam Nacrt zakona, koji se kosi ne samo sa standardima ljudskih prava, međunarodnim instrumentima za zaštitu ljudskih prava i Ustavom Republike Srpske, nego je u direktnoj suprotnosti sa više važećih zakona u Republici Srpskoj, kao što su Zakon o opštem upravnom postupku, Zakon o upravnim sporovima, Zakon o parničnom postupku, Zakon o udruženjima i fondacijama, Zakon o računovodstvu i reviziji, Zakon o inspekcijama itd.”, naveli su iz Kuće ljudskih prava Banjaluka.

Nadalje, kako navode, ovaj Nacrt zakona predstavlja nastavak aktivnosti na suzbijanju sloboda izražavanja i udruživanja, koje su započete kriminalizacijom klevete, a nastavljene kroz napade na novinare, aktiviste i udruženja.

“Nacrtom se zabranjuje obavljanje političkih aktivnosti koje su toliko široko postavljene da mogu  onemogućiti svako djelovanje udruženja u pravcu poboljšanja zakonske regulative i ostvarivanja bolje zaštite građana, zbog čega se udruženja i formiraju. Nacrt zakona direktno zadire u ustavom zagarantovana prava i slobode i ostavlja veliku mogućnost nadležnim institucijama da proizvoljnim tumačenjem zakona zabrane rad organizacija čije djelovanje ne ide na ruku vlastima u Republici Srpskoj”, navode iz Kuće ljudskih prava Banjaluka.

U javnosti se, kako dodaju, od strane vlasti pokušava predstaviti kako ne postoji regulativa u oblasti rada udruženja, kako udruženja ne rade transparentno i da nikome ne polažu račune.

Međutim, kako dodaju, ovo je apsolutna neistina, pravna regulativa postoji i udruženja su dužna da podnose različite izvještaje institucijama Republike Srpske, te svako udruženje, kao pravno lice, ima obavezu da preda završni finansijski izvještaj Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge, da prilikom priliva finansijskih  sredstava banci preda osnovu za priliv sredstava da bi ista mogli koristiti, te podliježe kontrolama Poreske uprave u Republici Srpskoj.

“Na kraju, i same institucije vlasti Republike Srpske se finansiraju kroz međunarodne projekte, iz istih izvora kao i udruženja, uključujući Evropsku uniju, USAID, različite međunarodne razvojne agencije, te se postavlja pitanje zbog čega se onda i institucije ne proglašavaju agentima stranog uticaja onda kada dobiju sredstva iz inostranstva?”, naveli su iz Kuće ljudskih prava Banjaluka.

Zbog toga je, dodaju, “jasno da je svrha samog Nacrta zakona poslati poruku građanima da su udruženja neprijatelji države i on predstavlja samo jedan korak u nizu višegodišnjih pokušaja vlasti u Republici Srpskoj da ograniče slobodu govora, okupljanja i udruživanja i uguše kritiku na sve načine, pa i metodama svojstvenim totalitarnim režimima”.

(Nezavisne novine)