Superćelijska oluja, HAARP i 5G

Superćelijska oluja, HAARP i 5G

Oluja koja je zahvatila region je u stvari bila superćelijska oluja koja donosi izuzetno opasne vremenske uslove. Kao takva je opisana i objašnjena i

DNS kao poveznica za dodjeljivanje unosnih javnih poslova prijedorskoj firmi?!
Organized theft of the forest in Kneževo
Falsified contracts in Putevi Srpske?!

Oluja koja je zahvatila region je u stvari bila superćelijska oluja koja donosi izuzetno opasne vremenske uslove. Kao takva je opisana i objašnjena i predstavlja poseban meteorološki fenomen. Dakle, prirodna je pojava koja se rijetko događa na našim prostorima, ali nije nikakva novost ili nešto što nauka već nije opisala. Međutim, mediji željni senzacije i teorija zavjera su od ove oluje napravili senzaciju.

U teorije o povezanosti nevremena i oluja koje su prethodnih dana pogodile naš region se uključio i popularni hrvatski pjevač Toni Cetinski. Naime, portal Showbuzz je citirao objavu popularnog pjevača sa Instagrama:

„– Je li itko dobio obavijest na SMS da nas ovo čeka? – upitao je pjevač na početku objave u kojoj je podijelio par fotografija današnje katastrofe.

– Majka priroda ili otac HAARP? Pitam za frenda – naveo je dalje.“

Ovu objavu popularnog pjevača prenijeli su i portali Radiobalkanfox.comNet.hr.

Na portalu Biblijaznanosti.net objašnjenje za vremenske neprilike pripisuju Bogu. Oni u tekstu navode: „Razlog „klimatskih promjena“ nije prekomjerna emisija stakleničkih plinova (CO2), nego ljudski grijeh. Pogledajmo samo neke stihove kako je isključivo Bog taj koji pušta oluju, puštajući svoj glas kroz grmljavinu.“

Jako dobro objašnjenje šta se desilo prethodnih dana dali su u televizijskoj emisiji RTL Direkt. Oni su za gošću emisije pozvali Željku Stone, hrvatsku fizičarku, direktorku Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech koja radi na projektu istraživanja tropskih oluja, posebno uragana i jedna je od lovaca na uragane.

Ona je navela da je oluja koja je zadesila Zagreb je bila vrlo slična uraganu: „Dok sam to gledala, mislila sam da je to jako slično uraganu i po jačini i po brzini vjetra. To je uragan 3. kategorije. Znači vrlo impresivno.“ Na pitanje novinarke da li je moguće da se u Hrvatskoj dogodi uragan ili tornado, odgovorila je: „Tornado da, uragan ne. On treba imati okean s tom energijom. Kod nas se može dogoditi “medicane”. On se može formirati iznad Mediteranskog mora i to bi bila mediteranska tropska oluja ili uragan. Prije par godina to se dogodilo kod Grčke.“

Zatim je objasnila i šta se u stvari dogodilo i kog tipa je bila oluja koja je zahvatila region: „Kolega Branko Grisogono lijepo je objasnio šta se juče dogodilo – bio je to mezoskalni konvektivni sistem koji se brzo premještao i u jednom dijelu razvio se u superseriju. To je superkumulonimbus – oblak koji se razvija vertikalno po cijeloj troposferi i do 13 kilometara. Ima jake uzlazne struje, kad postaje superćelija, ulazna struja se počne rotirati radi smicanja vjetra iz okoline koji je juče bio vrlo impresivan – pogledala sam Zagreb u podne par sati prije oluje. Kad se tako poklopi velika raspoloživa potencijalna energija radi velikih vrućina, plus takvo smicanje vjetra i mezoskalni konvektivni sistem koji protutnji, tada se dogodi oluja ovako velike jačine, vjetra i uz puno padavina. Na veliku sreću kratkog je trajanja“.

Na pitanje novinarke koja je razlika između superćelijske oluje i druge ljetne oluje, odgovorila je: „Ni po čemu i u osnovi fizike sve počinje jednako – vertikalno je to dizanje vazduha. A zavisno o uslovima okoline, ona će se razviti jače ili manje. Normalna ljetna oluja s pljuskovima i nešto tuče zapravo je slična stvar, samo se superćelija razvila jače.“

Na samom kraju emisije na pitanje voditeljke da objasni tumačenja da je za oluju kriv HAARP a ne priroda, naučnica odgovara: „Nemam baš neki dobar odgovor na to. Možda bih voljela da ljudi pročitaju novoizdanu knjigu o Joanne Simpson, prva meteorologinja koja je doktorirala u Americi i koja je 70-ih godina radila na tako nečemu ne bi li se pucalo (nešto) u oblake i napravile manje padavine. Mi danas nemamo ni blizu takve tehnologije, sve što smo do sad napravili pokazalo se da nema nikakvog smisla.“

Oluja koja je zahvatila region je u stvari bila superćelijska oluja koja je poseban meteorološki fenomen koji donosi izuzetno opasne vremenske uslove. Ove oluje se razlikuju od običnih oluja po svom organizovanom i dugotrajnom karakteru, a često su praćene ekstremno snažnim vjetrovima, velikim količinama padavina i tornada.

Prema Nacionalnoj meteorološkoj službi Sjedinjenih Američkih Država, superćelijske oluje su najopasniji oblici oluja i mogu proizvesti intenzivne vrtloge, uključujući dugotrajne i snažne tornade, kao i veliku gradonosnu kišu. Upravo iz razloga što imaju ovakve specifične karakteristike koje ih razlikuju od drugih oluja zahtijevaju pažljivo praćenje i upozorenja.

Upozorenja koja se daju uglavnom govore o tome da u slučaju da se nađete napolju, treba izbjegavati visoke strukture, vrhove brda i planina, kao i otvorena polja, telefonske kablove i električne vodove. Preporučuje se pronalaženje zaklona u zgradi ili automobilu, a ako to nije moguće, potrebno je sjesti na zemlju. U grupi ljudi, važno je održavati razdaljinu od pet metara između osoba.

(Infoveza)