Šmit: Komšić predstavlja Hrvate, a više su ga birali Bošnjaci

Šmit: Komšić predstavlja Hrvate, a više su ga birali Bošnjaci

Novi visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit govorio je u nedjelju na jednoj konferenciji u Njemačkoj o "nedovoljnoj zastupljenosti Hrvata u centra

Dušan Janjić: Šmit zna kako upravljati sa ekstremnom desnicom! Ona se mora zaustaviti u BiH, jer od toga do oružanih sukoba je samo jedan korak
Šmit nametnuo odluku o finansiranju opštih izbora
Savjet bezbjednosti danas neće raspravljati o BiH

Novi visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit govorio je u nedjelju na jednoj konferenciji u Njemačkoj o “nedovoljnoj zastupljenosti Hrvata u centralnim institucijama u Bosni i Hercegovini te je istakao potrebu promjene izbornog zakona u ovoj zemlji”.

“Gospodin Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sistem komplikovan, pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem”, rekao je Šmit na skupu pod nazivom “Evroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine”, koji je u organizaciji Njemačko-atlantskog društva održan u mjestu Neustadt an der Aich.

On je rekao kako se hrvatski dio stanovništva, koji je, kako je istakao, dodatno smanjen iseljavanjem, osjeća nedovoljno predstavljenim u “komplikovanim državnim strukturama”.

Šmit, koji je početkom avgusta preuzeo funkciju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), ukazao je i na potrebe promjene izbornog zakona.

“Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima, a ne da sve skupa završi recimo nekim oblikom bojkotovanja izbora”, rekao je Šmit ukazujući na opšte izbore u oktobru sljedeće godine.

“Sada se postavlja pitanje kako organizovati izborno pravo tako da se država ne podijeli na tri entiteta. Kada bi se to dogodilo, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine bi bio snažno doveden u pitanje”, rekao je Šmit.

(Buka)