Savjet ministara ne zna za donaciju RTRS-u, iz RTRS-a se prave ludi

Savjet ministara ne zna za donaciju RTRS-u, iz RTRS-a se prave ludi

Radio-televizija Republike Srpske je krajem januara objavila Plan javnih nabavki za 2020. godinu prema kojem će, u toku ove godine, biti utrošeno ukup

Kroz Aneks II mjesečno potroše stotine miliona maraka
Firme bliske vlasti “osvjetljavaju” Doboj
Poslovno carstvo Stanišića caruje Istočnim Sarajevom

Radio-televizija Republike Srpske je krajem januara objavila Plan javnih nabavki za 2020. godinu prema kojem će, u toku ove godine, biti utrošeno ukupno 9.106.546 KM.

RTRS planira da 272 postupka finansira vlastitim sredstvima, dok će ostale nabavke finansirati zahvaljući donaciji Vlade Republike Srpske, kreditnim sredstvima i donacijom Savjeta ministara.

U Zakonu o Radio-televiziji Republike Srpske u članu 38. se govori o finansiranju redovne djelatnosti. Zakon u članu 38. stav 1. precizira da se djelatnosti RTRS-a primarno finansiraju na osnovu RTV taksi i na osnovu marketinga. Dalje, u članu 38. piše: RTRS može ostvarivati prihode i iz vlastite djelatnosti, iz budžeta Republike Srpske.

Ono što je zanimljivo, i zbog čega je naša redakcija odlučila da se pozabavi ovim pitanjem, jeste pravni osnov prema kojem Savjet ministara može da izvrši donaciju određenom javnom medijskom servisu u BiH, u ovom slučaju RTRS-u.

Prema Planu nabavki za 2020. godinu, Radio-televizija Republike Srpske u stavci 64. navodi da će za neprekidno napajanje, agregate i pripremu digitalizacije biti izdvojena 120 000 KM, a da su ta sredstva obezbijeđena donacijom Savjeta ministara.

Plan nabavki za 2020. godinu

S obzirom na to da nam je upravo ova donacija Savjeta ministara upala u oči, konktaktirali smo i Radio-televiziju Republike Srpske i Savjet ministara.

RTRS je na naš upit odgovorio rekavši da je potrebno da po ovom pitanju kontaktiramo Savjet ministara, jer oni treba da izvrše donaciju. Naravno, to smo i uradili još 29.1.2020. godine, a pitanje je glasilo “Po kom zakonskom osnovu, ili drugom podzakonskom aktu, je planirana donacija Savjeta ministara RTRS-u u iznosu od 120 000 KM, a koja je navedena na sajtu RTRS-a u Planu javnih nabavki za 2020. godinu?”

Iz Službe za informisanje Savjeta ministara odgovor smo dobili tek 18.2., nakon naše opomene da je istekao zakonom predviđeni rok za odgovor i tada su nam odgovorili napisavši da uvidom u pisarnicu Generalnog sekretarijata nije evidentirana odluka u vezi sa našim upitom.

Istini za volju, takva odluka zaista još i nije donesena, ali u našem pitanju nismo ni tražili da saznamo da li je odluka donesena ili ne. Kako bismo dobili odgovor na naše pitanje, tražili smo da nam objasne kako se u planu nabavki RTRS-a nalazi donacija Savjeta ministara.

Njihov odgovor, koji smo dobili 20.2.2020. godine, prenosimo u cjelini.

“Cijenimo Vaše želje da dobijete adekvatnu informaciju u cilju informisanja javnosti, međutim na Vaš posljednji upit teško da mi možemo odgovoriti. Planiranje proračuna i javnih nabavki i bilo čega drugog za potrebe neke od institucija je u ingerenciji svake institucije za sebe. Mi Vam možemo obrazložiti svaku stavku našeg proračuna i Plana nabavki, ali je malo neozbiljno da se bavimo obrazloženjima drugih institucija, jer to ne možemo i nadamo se da i Vi to razumijete. Ponavljamo, predmetna odluka nije usvojena niti postoji u elektronskom pregledu sjednica za razmatranje na sjednici Savjeta ministara BiH. Ukoliko ista dođe i ako bude ispunjavala sve poslovničke uslove da jedna tačka bude kandidovana za sjednicu Vijeća, u tom slučaju možemo je kandidovati na istu i o istoj se izjašnjava Savjet ministara BiH, naravno ukoliko je predsjedavajući Savjeta predloži u dnevni red neke od sjednica Savjeta ministara BiH.”

I zaista, bilo bi “malo neozbiljno” da se Savjet ministara bavi planom nabavki drugih javnih institucija, ali je i malo neozbiljno da uporno odbija da nam odgovori na naše pitanje. U Planu nabavki RTRS-a se nalazi donacija Savjeta ministara, te bi bilo ozbiljno da Savjet ministara znao o čemu se radi.

Takođe, dalje smo tražili da nam objasne po kom osnovu Savjet ministara može da donira novac javnim medijskim servisima u Bosni i Hercegovini. Odgovor do objavljivanje ovog teksta nismo dobili.

Zoran Tegeltija, funkcioner SNSD-a, postao je predsjedavajući Savjeta ministara u decembru mjesecu prošle godine. RTRS godinama unazad posluje u gubicima, a u posljednje dvije godine je svoju finansijsku situaciju popravljao donacijom Vlade RS.

(infoveza.com)

Piše: Ivana Perišić Blagić