Ruka ruci, El Mudžahid socijalisti

Ruka ruci, El Mudžahid socijalisti

Kako izvještavaju srbijanske Novosti, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, dao je koncesiju za vjetroelektranu Grebak potpis

Đokić nezakonitim monopolom puni džepove Viškovićevih prijatelja
Gornji horizonti – istorijski projekat ili istorijsko izvlačenje miliona iz elektroenergetskog sektora
Nakon pisanja CAPITAL-a ministar Đokić ukinuo monopol

Kako izvještavaju srbijanske Novosti, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, dao je koncesiju za vjetroelektranu Grebak potpisujući ugovor sa nekadašnjim pripadnikom odreda “El Mudžahedin”. Protiv odluke o davanju koncesije za VE Grebak licu Miralemu Čampari, bilo je i Pravobranilaštvo RS koje je dalo negativan odgovor ministru Đokiću i resornom ministartsvu za ovaj posao.

Interesantno je da su se za posao interesovali i biznismeni bliski srpskom predsjedniku i ministru inostranih poslova, Aleksandru Vučiću i Ivici Dačiću, ali se Petar Đokić odlučio upravo za bivšeg pripadnika odreda „El Mudžahedin“.

Sada javnost u Republici Srpskoj može postaviti otvorena pitanja srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i ministru energetike i rudarstva Petru Đokiću, kao predsjednicima partija koji čine Vladu Republike Srpske:

  • Da li je promudžahedin politika politika koju zastupaju SNSD Milorad Dodik i Socijalistička partija u Republici Srpskoj?
  • Da li je posljednjim Đokićevim potezom tzv. nacionalistička politika skrenuta u stranu, a na vidjelo izbila ona istinska i realna politika koja se vodi iza kulisa?
  • Da li je Republici Srpskoj uopšte potrebna institucija Pravobranilaštva RS, kada vidimo da je i pored negativnog odgovora Đokić mogao da progura realizaciju navedenog posla?

Zanimljivo je da Milorad Dodik još uvijek ćuti, a pošto znamo da je ćutnja znak odobravanja, postavlja se pitanja da li je i Dodik u ovoj priči ili samo ne smije da se zamjeri predsjedniku socijalista? Naime, realno tumačenje može biti i da je Đokić zaprijetio Dodiku da će, ukoliko ga ovaj smijeni, otkriti sve Dodikove malverzacije tokom prethodnih godina?

Na pitanju promudžahedin politike lomiće se koplja u Vladi Srpske, ali i u socijalistima. Prema nezvaničnim informacijama, Đokić gubi podršku u svojoj partiji, ali pokušava i da nađe svog vjerodostojnog zamjenika, a jedan od najozbiljnijih, ako ne i najozbiljniji kandidat za ovu poziciju je Srđan Todorović, narodni poslanik SP-a u NS RS i direktor Eko fonda RS. Todorović je poznat i po tome što iz Eko fonda dijeli novac šakom i kapom svojim partijskim kolegama, a najnovija afera tiče se firme MG Sunce i Blaška Kaurina, odnosno firme njegove svastike, koju je Todorović ponovo „počastio“ sa 50 000 KM.

I na kraju ono što je posebno interesantno je zašto Petar Đokić unazad nekoliko sedmica aktivno razgovara i sreće se sa predstavnicima opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske? Da li imamo na pomolu novu partijsku prekompoziciju u najvišem zakonodavnom tijelu?

Bilo kako bilo, Đokiću se samo jedno može poručiti:

Stefan Blagić