Prvi politički forum između EU i BiH: Potvrđena spremnost za evropske integracije

Prvi politički forum između EU i BiH: Potvrđena spremnost za evropske integracije

Foto: Dejan Šajinović U Sarajevu je juče u prisustvu Olivera Varheljija, evropskog komesara za proširenje, i najviših predstavnika svih

BiH dočekuje izvještaj bez ispunjenih obaveza
EU o kriminalizaciji klevete: Krupan korak unazad i potez za žaljenje
Šta EU radi da uštedi gas?
Foto: Dejan Šajinović
U Sarajevu je juče u prisustvu Olivera Varheljija, evropskog komesara za proširenje, i najviših predstavnika svih nivoa vlasti u BiH organizovan prvi politički forum između EU i BiH, s ciljem ubrzanja evropskih reformi nakon što je BiH dobila kandidatski status u decembru prošle godine.

Uz Varheljija, forumom je predsjedavala Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH, a prisutni su bili predsjednici vlada RS i FBiH, članovi Zajedničkog kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH, predsjednici klubova, premijeri deset kantona u Federaciji i gradonačelnik Brčko distrikta.

Kako je saopšteno, učesnici su istakli važnost odluke Evropskog savjeta da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo i ovu odluku smatraju novim podsticajem za sprovođenje neophodnih reformi.

“Shodno tome, učesnici su razgovarali o usaglašavanju i utvrđivanju prioritetnih reformi nužnih kako bi BiH ostvarila napredak na evropskom putu, posebno u pogledu ispunjavanja uslova za otvaranje pristupnih pregovora što je prije moguće”, saopšteno je.

Kako je istaknuto, na sastanku je bilo riječi o političkom sporazumu o principima za osiguranje funkcionalne BiH, koja ostvaruje iskorake na evropskom putu od 12. juna, kao i o smjernicama, principima i ciljevima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH za period 2022-2026. godina. Takođe, potvrđeno je da će se svi učesnici foruma voditi Mišljenjem Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH i analitičkim izvještajima, kao i naknadnim izvještajima za zemlju.

“Sudionici su nedvosmisleno istakli teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine”, naglašeno je.

Takođe, kako je istaknuto, dogovoreno je i ubrzano djelovanje na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja. Dogovoreno je da se sljedeći forum sazove za šest mjeseci, do kada bi trebalo pokazati rezultate do sada sprovedenih reformi i reformi koje su u toku.

Varhelji je izjavio da je kandidatski status za članstvo bio okidač za neke pozitivne pomake u BiH, kao i pokazatelj da zemlja zaslužuje da bude dio EU.

On je rekao da je imao priliku da čuje veoma jasno izraženu spremnost BiH da se radi na svim dugogodišnjim i dugo iščekivanim pitanjima i problemima, te da je potvrda toga i protekla sjednica Savjeta ministara, na kojoj su riješena mnoga pitanja koja su dugo bila u zastoju, a potpadaju pod oblast vladavine prava i mnoge druge bitne oblasti.

“Taj status predstavlja izraz nadanja EU i pokazatelj je da ova zemlja zaslužuje da bude dio EU, a mi sa svoje strane očekujemo da BiH jednog dana bude naša članica. Vi sa svoje strane svjedočite snažnom angažmanu i nadam se da će on dovesti do nekih konkretnih rezultata”, istakao je Varhelji i dodao da vjeruje da je ovaj forum istinska prekretnica u ispunjavanju reformi i prioriteta ka EU.

Krišto je nakon sastanka sa Varheljijem istakla da je BiH ostvarila veliki napredak ka evropskom putu, te da je na tom putu imala punu podršku EU.

Ona je ukazala da je kroz dijalog načelno usaglašena neka vrsta dinamike koju treba na kraju usvojiti kroz mehanizam koordinacije, te dodala da će ovo tijelo biti uskoro sazvano.

“BiH je ovim forumom iskazala spremnost za evropske integracije”, izjavila je Krišto i naglasila da je BiH dobila još jedan signal da joj je mjesto u evropskoj porodici.

(Nezavisne novine)