Protest boraca: Kako će vladajući reagovati?

Protest boraca: Kako će vladajući reagovati?

Nekoliko stotina demobilisanih boraca nekadašnje Vojske Republike Srpske (RS) okupilo se u srijedu, 22. juna pred zgradom Narodne skupštine RS. Tra

Tvrdnja da su borci stvorili Republiku Srpsku jednostavno nije tačna i duboko je štetna za Republiku Srpsku i naš narod, saopšteno iz Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”
Bruka i sramota Vlade Republike Srpske
Borci poručili: Povucite inicijativu o dodjeli novca Asocijaciji „Stvaraoci RS” ili izlazimo na ulice!

Nekoliko stotina demobilisanih boraca nekadašnje Vojske Republike Srpske (RS) okupilo se u srijedu, 22. juna pred zgradom Narodne skupštine RS.

Traže, pored ostalog, objavu javnog registra boraca i njihovih naknada, povećanje iznosa mjesečnog dodatka za učešće u ratu, kao i besplatno liječenje boraca prve i druge kategorije.

Trenutno borački dodatak iznosi 1,76 maraka (oko 90 eurocenti) po mjesecu provedenom u ratu za što se iz entitetskog budžeta izdvaja oko 70 miliona maraka (blizu 36 miliona evra).

Oni koji su učestvovali u od početka rata 1992. do 1995. primaju mjesečno oko 70 maraka (blizu 36 evra).

Boračke organizacije i opozicijske stranke u RS-u traže povećanje na pet maraka (oko 2,5 evra) za što bi bilo potrebno oko 200 miliona maraka (više od 102 miliona evra).

Jedan od zahtjeva je i odlazak u penziju sa 58 godina starosti. Predstavnici Udruženja veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske tvrde u ovom trenutku u tom bh. entitetu postoji više od 14.000 socijalno ugroženih bivših boraca.

“Mi smo najveća sirotinja. Molimo za milostinju, a oni koji su se obogatili na našoj nevolji, sada nas ubjeđuju da su oni glavni branioci Republike Srpske”, kazao je okupljenima predsjednik Skupštine veterana odbrambeno-otadžbinskog rata Goran Ljepojević dok je u zgradi skupštine trajala sjednica.

Risto Jevtić, predsjednik Udruženja Veterana odbrambeno-otadžbinskog rata, kazao je okupljenima da će biti prinuđeni ovako tražiti svoja prava.

“Uspjeli smo da natjeramo Boračku organizaciju RS (najveća organizacija demobilisanih boraca VRS kojoj je Vlada RS 2007. dala status “organizacije od posebnog interesa”) da naprave socijalnu kartu i konačno da vidimo koliko je to boraca. Da nije bilo nas i te socijalne karte, borci ne bi dobili ni marke niti bi im se promijenio položaj”, kazao je Jevtić.

Poslanici iz redova opozicije tokom pauze skupštinskog zasjedanja izašli su pred okupljene demobilisane borce.

“Tražit ćemo vanredni kolegijum da se uvrsti tačka na dnevni red danas da se rješavaju pitanja boraca. Ako većina ne pristane na to, mi ćemo se vratiti ovdje da vi kažete šta dalje da radimo”, rekao je Darko Babalj, poslanik Srpske demokratske stranke.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske početkom marta ove godine održana je rasprava o bivšim borcima Vojske Republike Srpske, oružanih snaga Srba u BiH u vrijeme rata 1992. – 1995. godine.

Sjednica je održana na prijedlog skupštinske opozicije, Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa, Demokratskog narodnog saveza, Socijalističke partije Srpske i samostalnih poslanika Krste Jandrića i Budimira Balabana.

Većinu u parlamentu čine poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata na čijem čelu je Milorad Dodik.

Nedeljko Glamočak, poslanik Srpske demokratske stranke, kazao je tom prilikom da je 2007. godine svoje pravo ostvarivalo nešto manje od 78 hiljada boraca, a da ih je 2022. godine skoro 206 hiljada.

Šef kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata Igor Žunić kazao je da treba pripremiti novi zakon o pravima boraca u RS-u u saradnji sa boračkim udruženjima i ministarstvom te da stvari “ne treba raditi ad hoc”.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS Aleksandar Savić poručio je da oni između ostalog predlažu zalaganje za zapošljavanje oko 1.030 djece poginulih boraca, kao i naknadu za borački dodatak u iznosu od pet maraka (2,5 evra) za svaki mjesec proveden u zoni borbenih dejstava.

Infoveza V.A.