Prokisla nova zgrada Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci

Prokisla nova zgrada Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjaluci

Foto: Gerila.info Studenti Arhitektonsko- građevinsko- geodetskog fakulteta u Banjaluci su novu akademsku godinu započeli u novoj zgradi, koja je g

Koalicija iznijela nove tvrdnje: Stanivuković želi da kontroliše rad skupštine grada
Nakon Đokovića, banjalučka arena ugošćava Dodika
OMLADINCI OSLOBOĐENI ODGOVORNOSTI Grad Banjaluka ih tužio za remećenje javnog reda i mira, a ovo je presuda

Foto: Gerila.info

Studenti Arhitektonsko- građevinsko- geodetskog fakulteta u Banjaluci su novu akademsku godinu započeli u novoj zgradi, koja je građena duže od 10 godina i koja je koštala više od 11,7 miliona KM. Međutim, u novom zdanju dočekali su ih i novi problemi, jer zgrada prokišnjava.

Jedan od studenata za Gerilu kaže da ih već u nekoliko navrata, kada dolaze na predavanje, u pojedinim prostorijama i hodniku zatiču kante i kofe u koje se slijeva voda koja kapa sa stropova.

Kako je rekao, na ovo su ukazivali profesorima i rukovodstvu fakulteta, međutim, rečeno im je da je riječ o samo nekoliiko kapi i da situacija nije dramatična, kao i da će sve uskoro biti sanirano.

Ipak, fotografije koje smo od njih dobili pokazuju da se na nekoliko lokacija zaista nalaze kante, te da je riječ o većoj količini vode.

Na naš poziv, u fakultetu kažu da je riječ o samo par kapljica koje su došle sa vrha i da je to regulisano.

To se sve u hodu riješava. To tek kad uđete unutra, vidite gdje je problem koji se riješava, tako da je to smiješno pričati”, izjavila je za Gerilu sekretar fakulteta Marina Todorović, koja je negirala navode da se u hodnicima nalaze kante za skupljanje vode.

Dođite, pa vidite. Nije tačno. Apsolutno nije tačno. Slobodno možete doći. Ne mogu vam ja tačno reći zbog čega dolazi do prokišnjavanja, ali u toku izgradnje, a vidjeli ste kakva je zgrada, moguće je da se desi, ali to su detalji koje vidite tek kada uselite”, izjavila je Todorovićeva.

Kako je navela,oni su već zvali i izvođače radova da se požale na ovu situaciju, ali da tu neće biti sanacije jer je riječ o sitnim popravkama.

Inače, u ovoj zgradi smješten je i Šumarski fakultet, a zgrada je građena od kraja 2012.godine, do maja ove godine kada su završeni građevinski radovi, a sam objekat je napravljen izgradnjom nove zgrade uz dogradnju na postojeći, prethodno izgrađen objekat iz vremena stare kasarne.

Već početkom oktobra u novim prostorijama AGF-a počela je nastava, a zgrada je 24.oktobra svečano otvorena u prisustvu političkog vrha Republike Srpske.

Na svečanosti su bili predsjednik RS Milorad, Dodik, srpski Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, resorni ministar Željko Budimir, te rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin.

Prvi dio radova počeo je 2012.godine, a radove je tokom 2013. godine posjetio tadašnji, a i sadašnji predsjednik RS Milorad Dodik, koji je tom prilikom poručio da je izgradnja zgrade AGF-a dokaz da institucije Republike Srpske nisu odustale od podrške univerzitetima i nastavnom procesu i da će to činiti i dalje. On je tad najavio da će nova zgrada biti završena 2014. godine.

Drago mi je što vidim da napori koje ulažemo u poboljšanje standarda u nastavi daju rezultat. U narednom periodu usmjerićemo se na iznalaženje sredstava za završetak objekta ovog fakulteta i vjerujem da ćemo ga u što skorije vrijeme završiti”, rekao je Dodik.

Ipak, ubrzo nakon toga, radovi su prekinuti, a prema riječima tadašnje dekanese Brankice Milojević, nisu dobili dovoljno sredstava da bi ovaj projekat bio završen.

Nekoliko godina kasnije, tokom 2021.godine, sa konzorcijem firmi u sastavu: ‘Tekton’ d.o.o. Banjaluka, ‘Građenje Đurić’ d.o.o. Banjaluka, ‘Elektroobnova’ d.o.o. Banjaluka i ‘Delta MD’ d.o.o. potpisan je ugovor o završetku radova.

Vrijednost završnih radova iznosila je, prema pomenutom ugovoru, 6.037.200 KM sa PDV-om, a rok za završetak radova bio je 270 dana, računajući od dana uvođenja izvođača u posao.

Kako je rečeno tokom svečanog otvaranja, u izgradnju ove zgrade uloženo je 11,7 miliona KM.

(Gerila.info)