Pad na svjetskim berzama

Pad na svjetskim berzama

Na svjetskim su berzama cijene akcija prošle sedmice pale jer je splasnula sklonost ulagača prema riziku, s obzirom da se rast privrede usporava, a ce

Ekonomija usporava, rast BDP-a “samo” 0,9 %
MMF: Kamatne stope u velikim ekonomijama pašće na nivoe od prije pandemije
Rast cijena u BiH odavno neopravdan

Na svjetskim su berzama cijene akcija prošle sedmice pale jer je splasnula sklonost ulagača prema riziku, s obzirom da se rast privrede usporava, a centralne banke zbog visoke inflacije i dalje podižu kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice pao 1,7 posto, na 33.727 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,4 posto, na 4.348 bodova, a Nasdaq indeks 1,45 posto, na 13.492 boda.

Nakon pet sedmica rasta, S&P 500 našao se prošloga pod pritiskom jer nije bilo vijesti koje bi podržale daljnji rast cijena akcija.

Od početka godine S&P 500 porastao je više od 13 posto, a zamah tržišta ponajviše se temeljio na nadi ulagača da je ciklus povećanja kamata američke centralne banke pri kraju.

I zaista, nakon više od godinu dana rasta kamata, ciklus je pri kraju. No, ostaju pitanja hoće li Fed kamate povećati još jednom ili dva puta u ovoj godini, na koji nivo i koliko će se dugo cijena novca zadržati na tim povišenim nivoima.

U izvještaju Kongresu o privrednoj situaciji predsjednik Feda Jerome Powell ponovio je da će se kamatne stope vjerovatno trebati dodatno povećati kako bi se suzbila inflacija.

„Tržište vjeruje da će Fed još jednom povećati kamate, a ne dva puta, kako najavljuju nedavne prognoze čelnika centralne banke. Powell je ponovio da će podizanje kamata ovisiti o budućim privrednim pokazateljima, a Wall Street očekuje da će inflacija pasti brže, a nezaposlenost porasti prije nego što to očekuje Fed”, objašnjava Sam Stovall, strateg u kompaniji CFRA Research.

Rast privrede se usporava, što će pritisnuti zarade kompanija, dok Fed signalizira daljnje povećanje kamata u ovoj godini jer se inflacija još uvijek kreće znatno iznad njegovih ciljanih razina.

Zbog toga su ulagači posljednjih dana oprezni.

Tim više što, osim Feda, i druge centralne banke u zapadnim privredama  podižu kamate.

Prošle sedmice ulagače neugodno iznenadila britanska centralna banka agresivnijim nego što se očekivalo povećanjem ključnih kamata, za 0,50 postotnih bodova.

Norveška i švajcarska centralna banka takođe su iznenadile povećanjem kamata, a očekuje se i daljnji rast kamata u evrozoni.

Zbog toga su i na evropskim berzama prošle sedmice cijene akcija pale. Londonski FTSE skliznuo je 2,4 posto, na 7.461 bod, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,2 posto, na 15.829 bodova, a pariški CAC 2,4 posto, na 7.163 boda.

(Poslovni.hr)