OD DOLASKA BANJCA NA ČELO MLJEČANICE: Čak 80% ugovora su direktni sporazumi, netransparentno potrošeno oko 1,5 miliona KM

OD DOLASKA BANJCA NA ČELO MLJEČANICE: Čak 80% ugovora su direktni sporazumi, netransparentno potrošeno oko 1,5 miliona KM

Kako kažu zvanični podaci dostupni na Portalu javnih nabavki, Mlječanica je od dolaska Darka Banjca na čelo ove bolnice zaključila ukupno 372 ugovora,

OD GRAĐEVINSKIH RADOVA DO KONZUMNIH JAJA: Banjac omiljenoj firmi dodijelio ugovore vrijedne 18,5 miliona maraka
Zbog nabavki u Banji Mlječanici OJT u Prijedoru formiralo predmet
Ministarka Jujić bez odobrenja Vlade službeno auto dala partijskom šefu
Kako kažu zvanični podaci dostupni na Portalu javnih nabavki, Mlječanica je od dolaska Darka Banjca na čelo ove bolnice zaključila ukupno 372 ugovora, od čega je čak 297 direktnih sporazuma. Drugim riječima, čak oko 80% ukupnog broja ugovora predstavljaju direktni sporazumi, a njihova zbirna vrijednost je oko 1,5 miliona maraka bez PDV-a!

Direktni sporazum, pisali smo, jedan je od najnetransparentnijih postupaka kada je riječ o javnim nabavkama. Iako su se posljednje izmjene Zakona o javnim nabavkama odnosile i na ovaj postupak, u suštini i dalje postoji veliki prostor za zloupotrebe i izvlačenje javnog novca.

Pojasnimo kratko. Ugovorni organi mogu zaključiti direktni sporazum onda kada vrijednost ugovora nije veća od 6.000 KM bez PDV-a, pri čemu ni ukupna procijenjena vrijednost istovrsnih nabavki na godišnjem nivou nije veća od 10.000 KM.

Za razliku od drugih postupaka javnih nabavki, nema klasičnog nadmetanja ponuđača. Dakle, ugovorni organi se direktno obrate firmi i zaključe s njom ugovor. Dalje, zainteresirana javnost nema pristup tenderskoj dokumentaciji, što znači da nisu javno dostupne detaljne informacije o potpisanim ugovorima. Poznati su samo naziv, vrsta i vrijednost ugovora, kada je potpisan ugovor i ko je dobavljač.

Bolnica Mlječanica, kojom od maja 2020. godine kao v.d. direktor upravlja Darko Banjac, vjerni saradnik Milorada Dodika, obilato koristi ovu mogućnost.

Kako kažu zvanični podaci dostupni na Portalu javnih nabavki, Mlječanica je od Banjčevog dolaska na čelo ove bolnice zaključila ukupno 372 ugovora, od čega je čak 297 direktnih sporazuma. Drugim riječima, čak oko 80% ukupnog broja ugovora predstavljaju direktni sporazumi, a njihova zbirna vrijednost je oko 1,5 miliona maraka bez PDV-a!

 

Prosječna vrijednost ugovora iznosi čak oko 5.200 KM, što je blizu zakonske granice od 6.000 KM.

Osim toga, postoji sumnja da je u nekim slučajevima riječ o tzv. cjepkanju nabavke, odnosno da je zaključeno više istovrsnih ugovora, a kako bi se izbjeglo provođenje nekog transparentnog postupka.

Evo i jednog primjera – 14. i 15. februara 2023. zaključena su dva ugovora s Macro Media Holdingom vrijedna tačno po 6.000 KM. Oba se tiču oglašavanja – putem internet stranice, odnosno putem televizije.

I mnogi drugi direktni sporazumi bili su vrijedni tačno po 6.000 KM – od usluge posluživanjem hranom i pićem, preko procjene vrijednosti imovine, pripremnih zemljanih i elektroinstalacionih radova, nabavke dušeka, pa sve do nabavke fotometra…

S ponuđačem čije je ime Reklame Darko zaključeno je ukupno osam ugovora, od čega sedam ima vrijednost blizu 6.000 KM. Posljednja dva ugovora parafirana su 26. i 28. septembra 2022. godine, a i ovdje postoji sumnja da je riječ o cjepkanju nabavke s obzirom na naziv ugovora – u oba slučaja riječ je o štampanom materijalu.

Bilo je tu i drugih zanimljivih direktnih sporazuma. Na primjer, s firmom Šumil zaključena su dva ugovora vrijedna blizu 12.000 KM bez PDV-a za nabavku – konzumnih jaja. Podsjetimo, prema pisanju medija ova firma je u vlasništvu Milana Šuvka, čiji je sin Banjčev stranački kolega Miloš Šuvak.

Još zanimljivije, riječ je o firmi koja većinom izvodi razne građevinske radove. U svojstvu v.d. direktora Bolnice Mlječanica, vjerni Dodikov saradnik firmi Šumil dodijelio je ugovore vrijedne oko 18,5 miliona maraka.

(pratimotendere.ba)