Mještani Bukove Kose ogorčeni: „Pitka voda postala je crna“

Mještani Bukove Kose ogorčeni: „Pitka voda postala je crna“

Mještani prijedorskog naselja Bukova Kosa, ogorčeni su zbog posljedica koje je izazvalo istraživanje uglja lignita u blizini njihovih domaćinstava,

Ministar Ćorić ucjenjivao kinesku kompaniju koja gradi autoput Banjaluka – Prijedor?!
CIK objavio preliminarne rezultate: Javor osvojio 53,42 odsto glasova, Predojeviću 40,71
Mještani upozoravaju Vladu i javnost! Mole za očuvanje svojih sela!

Mještani prijedorskog naselja Bukova Kosa, ogorčeni su zbog posljedica koje je izazvalo istraživanje uglja lignita u blizini njihovih domaćinstava, koje vrši preduzeće “Drvoexport” iz Teslića čiji je vlasnik SNSD-ov odbornik Srđan Klječanin.

Mještanka pomenutog naselja, Radmila Vujičić, pokazujući zamućenu vodu, tvrdi da je ista do prije neki dan bila u potpunosti čista, a da je danas neupotrebljiva.

„Vodu su nam zatrovali. Pogledajte kakvu vodu mi pijemo. Ovo ni stoka ne bi pila, niti može da pije, a kamoli čovjek. Ili ovom vodom da peremo veš“, rekla je Vujičićeva. Voda se, dodala je ona, počela zamućivati prije desetak dana.

„Ova voda je sada neupotrebljiva. Ni za tehničku upotrebu ni za stoku, ni za šta više. I kako ja ovdje da živim i normalno funkcionišem? Niko nije izašao na teren niti ponudio neko rješenje i vidi šta se dešava. Bila sam kod gradonačelnika, on nije bio tu, pričala sam sa njegovom sekretaricom, pokazala sam joj vodu, rekla da je ostavi pa kad gradonačelnik dođe da je vidi“, rekla je ona.

Međutim, odgovora iz kabineta prvog čovjeka Prijedora nije bilo. Oglasio se njegov zamjenik, Žarko Kovačević, koji je nedavno bio u centru medijske pažnje jer je prijavljen policiji zbog psihičkog i fizičkog maltretiranja supruge. Iz dopisa koji je potpisao u ime Gradske uprave „loptica“ se u potpunosti prebacuje na viši nivo.

Istraživanja na Bukovoj kosi / FOTO: GERILA
Istraživanja na Bukovoj kosi / FOTO: GERILA

„Dana 9. oktobra GU Prijedor od Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske dobija obavijest koja se tiče dodjeljenog Ugovora o koncesiji za istraživanje uglja na lokalitetu Bukova Kosa, a kojeg su potpisali ministar Petar Đokić i vlasnik firme Drvo Export doo, Mladen Markočević. Nakon toga, 17. oktobra dobijamo od pomenutog Ministarstva obavijest o izdatom Rješenju u kojem se odobrava Koncesionaru “DRVO-EXPORT” doo Teslić izvođenje detaljnih geoloških istraživanja po Projektu detaljnih geoloških istraživanja uglja na lokalitetu Bukova Kosa Prijedor. Narednog dana, 18. oktobra GU Prijedor dobija obavještenje od izvođača radova o odobrenju koje su dobili od Ministarstva energetike i rudarstva RS, a vezano za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja na lokalitetu Bukova Kosa Prijedor“, stoji u odgovoru Gradske uprave Prijedor, a koji potpisuje pomenuti Kovačević.

Na „pranje ruku“ iz Gradske uprave reagovao je i aktivista Miroslav Stakić, takođe mještanin pomenutog naselja, a koji je javno pozvao lokalne funkcionere da dođu u Bukovu Kosu i popiju zamućenu vodu.

„Gradonačelniče Javor Slobodane, geološka istraživanja ne utiču na životnu sredinu kako vam struka kaže, a vi ponudite struku i one koji vas okružuju da dođu na čašu pitke vode. Ko će odgovarati za ovo? Hoćete li zaustaviti nasilje nad građanima? Jedanaest mjeseci govorimo vam o svim mogućim problemima ali vi ne želite čuti“, poručio je Stakić, te nazvao novonastalu situaciju u njegovom mjestu „dehumanizacijom građana“.

Inače, iskopavanja na pomenutom lokalitetu počela su četiri mjeseca prije dobijenih dozvola, zbog čega su u više navrata mještani Bukova Kose i obližnje Bistrice protestovali. Dok su bageri raskopavali zemljište, nadležni su se pravili nijemi. Iz resornog ministarstva su poručivali da nije pokrenuta nikakva procedura a inspekcija se proglašavala nenadležnom.

Predstavnici grupe “Sačuvajmo Potkozarje” u julu ove godine tužili su Vladu RS i tražili da sud pobije koncesiju.

(GERILA info)