Korupcija prilikom zapošljavanja: Nije važna adresa, važna je samo knjižica

Korupcija prilikom zapošljavanja: Nije važna adresa, važna je samo knjižica

Nakon što je poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Andrea Dorić priznala da je dobila dvije fotelje zahvaljujući stran

Jači od države, ali ne i od kiše- osvježenje zatvorilo plažni bar na Klinju
Gacko: Overstretched budgets thwarted pre-election recruitment
Gacko: Prenapregnuti budžeti osujetili predizborno zapošljavanje

Nakon što je poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Andrea Dorić priznala da je dobila dvije fotelje zahvaljujući stranačkoj knjižici, odnosno koalicionoj raspodjeli plijena, ponovo su u žižu javnosti dospjela partijska zapošljavanja kao jedan od najčešćih oblika korupcije u Republici Srpskoj.  

Dorićeva je priznala da je fotelju izvršnog direktora „Puteva RS“ i člana Upravnog odbora Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge dobila na osnovu toga što je član socijalista. O tom priznanju se danima pisalo i govorilo, pa je čak i sam predsjednik SP-a Petar Đokić rekao kako to nije tačno, a zatim je pozvao Dorićevu da se izvini i da vrati dobijene fotelje. Zbog tog priznanja podnešene su i dvije krivične prijave – jednu je podnio odbornik PDP-a u Skupštini Grada Banja Luka Milko Grmuša, a drugu banjolučki advokat Dario Sandić.

Koliko su zapravo stranačka zapošljavanja uzela maha i koliko se krak te koruptivne hobotnice spustio duboko najbolje svjedoče primjeri iz Hercegovine, tačnije iz Gacka. Ogroman broj „rukovodećih organa“ u Gacku živi ili u Trebinju ili u Banjoj Luci, a fotelje su dobili isključivo zahvaljujući partijskoj knjižici.

Predsjednik Skupštine opštine Gacko Rajko Papović (koji je imenovan na tu funkciju sa 140 osvojenih glasova) živi u Banjoj Luci i u Trebinju. On je na ovo mjesto kao kadar Prve SDS tajnim glasanjem izabran 31. decembra 2020. godine. Papović je 2013. godine smijenjen sa mjesta v.d. direktora Rudnika i Termoelektrane „Gacko“. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je tada da je Papović smijenjen zato što je javnim novcem plaćao BN televiziju.

Papović je, da stvar bude čudnija, prošle godine tužio Opštinu Gacko! On je kao vlasnik kompanije „Safir“ tužio Gacko za neostvarenu dobit iz pogona separacije. Procjenjuje da mu je nanesena šteta od 1,8 miliona maraka. Pogon je, u međuvremenu, prodao za najmanje 3,5 miliona maraka preduzeću „Termograding“ koje je Milorad Dodik svojevremeno nazvao „tradicionalnim partnerom“ RiTE Gacko objašnjavajući zašto se poslovi vrijedni desetine miliona maraka daju direktnom pogodbom.

Papović je devedesetih godina prošlog vijeka u Gacku bio istaknuta figura SDS-a. U uniformi je preuzeo fotelju direktora Doma zdravlja. Potom je bio ministar sporta i omladine u Vladi Gojka Kličkovića. Kasnije je učestvovao u osnivanju Izvorne SDS, pa Saveza za demokratsku Srpsku i na koncu Prve SDS sa kojom je na posljednjim lokalnim izborima osvajio jedan odbornički mandat. Kao stranka vladajuće koalicije dobio je mjesto predsjednika SO Gacko iako godinama živi na relaciji Banja Luka – Trebinje.

Tajnim glasanjem u februaru prošle godine za zamjenika načelnika Gacka izabran je Siniša Mandić i to kao kadar Socijalističke partije Srpske. Vlada Republike Srpske razriješila je u decembru 2020. godine Mandića dužnosti člana privremenog Nadzornog odbora Elektroprivrede Republike Srpske. S njim je tada razriješen i Zoran Obrenović, a umjesto njih na period od dva mjeseca imenovani su Milimir Guzina i Branislav Novaković. Mandić živi u Trebinju i u Novim Dulićima.

Kompletna uprava RiTE Gacko godinama je u v.d. mandatu, ali to nije jedini problem. Generalni direktor RITE Gacko Miodrag Šešlija živi u Bileći gdje je ujedno i odbornik SNSD-a u SO. Šešlija je postavljen za v.d. direktora RiTE Gacko u aprilu 2018. godine. Na lokalnim izborima prije dvije godine on je u Bileći osvojio 1.033 glasa.

Izvršni direktor za organizaciono-pravne poslove u Rudniku i Termoelektranama Gacko je Marko Grahovac koji takođe živi u Nevesinju. On je na to mjesto došao umesto Ognjena Kuljića koji je u avgustu 2021. godine imenovan za v. d. direktora Elektro-Hercegovine. Grahovac je, kao i Kuljić, kadar Socijalističke partije. U proteklih nekoliko godina bio je zaposlen u Opštini Nevesinje kao diplomirani pravnik zadužen za boračka pitanja.

Direktor osnovne škole „Sveti Sava“ u Gacku Nikola Milinković, koji je ujedno i brat načelnika opštine Ognjena Milinkovića, živi u Bileći. Naši sagovornici kažu da to nije sve i da su po istom principu raspoređene fotelje i u Radnoj jedinici Elektrodistribucije Gacko, poslovnice Fonda PIO, kancelarije Fonda zdravstvenog osiguranja, Šumskog gazdinstva „Botin“…

Iz ovih primjera je više nego jasno da je stranačko zapošljavanje u Hercegovini doseglo neslućenu korupciju, jer je očigledno da se prilikom imenovanja i zapošljavanja imenovao isključivo stranački kadar, čak i po cijenu toga da se zapošljavaju i imenuju oni koji ne žive u Gacku. Jedini uslov prilikom ovih imenovanja i zapošljavanja bila je stranačka knjižica, jer je teško povjerovati u to da u samom Gacku nema dovoljno dobrog kadra koji bi mogao da bude imenovan za direktora osnovne škole ili komandira policijske stanice. Posebno je zanimljiv slučaj RITE Gacko, jer je kompletna uprava u v.d. mandatu – kaže naš izvor iz Gacka koji želi da ostane anoniman.

Novinar Vladimir Kovačević kaže da smo u Republici Srpskoj imali i još imamo načelnike opština koji su živjeli u drugim opštinama. Partijska knjižica je, smatra on, najvažniji komad imovine u Republici Srpskoj i bez nje nema napretka. Ili ga, kaže Kovačević, uglavnom nema.

Nisu svi koji su imenovani na osnovu knjižice nesposobni. Ali bez obzira na sposobnost ne bi bili imenovani da nisu članovi vladajućih stranaka. To je nešto što traje dvije decenije i što će na kraju Srpskoj doći glave. Već su vidljivi rezultati stranačkog zapošljavanja, jer smo izgubili stručnjake u različitim oblastima, stranke su razvalile obrazovanje, zdravstvo…Tako da ništa više nije za čuđenje. Normalni kojima je sve ovo nenormalno su očigledno manjina u ovom društvu. Kako sijemo, tako ćemo za desetak godina i ubirati plodove. Mada ih već ubiremo – istakao je Kovačević.

Član Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Narodne skupštine Republike Srpske Ljubiša Krunić kaže da je u Srpskoj partijska knjižica sve i svja. On ističe da je isti slučaj u cijeloj Hercegovini i dodaje da se takav primjer zapošljavanja najbolje vidi upravo u Gacku.

– Gačani su oduvijek pametni i vispreni. U bivšoj Jugoslaviji su imalo najveći broj intelektualaca u odnosu na broj stanovnika. Gacko ima dovoljno sposobnih, pametnih i vrijednih ljudi. I jasno je da oni mogu do posla samo ako imaju člansku kartu SNSD-a, socijalista i jednih i drugih, Ujedinjene Srpske. Ako nemaju, onda prednost imaju oni koji su članovi bez obzira na to gdje žive – istakao je Krunić.

To je, dodao je on, zloupotreba državnih resursa koja je najočiglednija upravo u Hercegovini. Upravo je tu, u Hercegovini, smješteno mnogo resursa.

– Ipak, u 13 opština koliko broji Izborna jedinica 9 živi manje od 75.000 stanovnika. A Hercegovina Srpskoj daje 74 odsto električne energije. To vam sve govori. Dijele se ugovori o djelu ili i privremenim i povremenim poslovima i onda dolazimo u ovakvu situaciju – rekao je Krunić.

Politički analitičar Tanja Topić kaže da je u Srpskoj i konačno u potpunosti zaživio model prema kojem je partijska članska karta postala preduslov za svaku vrstu zapošljavanja, pogotovo u javnom sektoru.

Pripadnost stranci je sve. Ko nije član stranaka na vlasti, nema nikakvu šansu. Zbog toga se znaju dešavati apsurdne situacije kada se zapošljavaju samo po stranačkoj prripadnosti. Tad nisu bitni ni znanje, ni adresa. To je nažalost pravilo koje postalo standard – rekla je Topić.

Piše: Goran Dakić