KJP ZOI’84: Od početka godine zaključili 89 direktnih sporazuma

KJP ZOI’84: Od početka godine zaključili 89 direktnih sporazuma

Iako su sve nabavke provedene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, stručnjaci upozoravaju da su direktni sporazumi jedan od najmanje transparentnih

Poslovno carstvo Stanišića caruje Istočnim Sarajevom
Prointer nije jedini: Firma “Sirius” takođe procvjetala na račun građana RS
NS RS u prošloj godini potrošila skoro 645 000 KM na automobile
Iako su sve nabavke provedene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, stručnjaci upozoravaju da su direktni sporazumi jedan od najmanje transparentnih postupaka i da je prostor za zloupotrebe ogroman.

Kantonalno javno preduzeće ZOI’84 od početka godine zaključilo je 89 direktnih sporazuma, ukupne vrijednosti od oko 144.640 KM. Od toga su 49 direktnih sporazuma zaključili prije nego su objavili privremeni plan nabavki 16. februara.

Stručnjaci za javne nabavke upozoravaju da su direktni sporazumi jedan od najmanje transparentnih postupaka javnih nabavki i prostor za zloupotrebe je ogroman. Dozvoljena vrijednost direktnih sporazuma je od 1 KM do 6.000 KM i naizgled su ovi iznosi zanemarivi, ali je zabrinjavajuće kada se u širem vremenskom periodu stalno ponavljaju. Oni su Upravi ZOI’84 bili omiljeni i prethodnih godina.

Tako su, recimo, sa firmom Hansa-Flex d.o.o. od 2021. godine zaključili 15 sporazuma i svi su bili direktni. Ove nabavke jesu provedene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i njihova vrijednost, na prvu, djeluje zanemarivo – od 51 do 643 KM. Međutim, problematično je što su pojedine iste nabavke cjepkali na više njih, a na ovaj način je izbjegnut i transparentniji postupak kojim se potencijalno mogla osigurati veća transparentnost ponuđača na tržištu.

Od 87 direktnih sporazuma, koliko ih je ZOI’84 proveo od početka godine, prema podacima s Portala javnih nabavki, četiri su zaključena u graničnoj vrijednosti od 6.000 KM i četiri u vrijednosti od oko 5.900 KM.

ZOI’84 je 6.000 KM izdvojio za nabavke protupožarne opreme (ugovor zaključen sa firmom Pastor M d.o.o.), aku bušilica (ugovor sa firmom Wurth bh.), te najam reportažnih kola (Audio Video Consulting) i za sanaciju krova hotela Ski Igman (firma Bau Fix d.o.o.).

Vezano za Europa kup, koji je početkom godine održan na Bjelašnici, ZOI’84 je imao nekoliko nabavki i zaključeni su uglavnom direktni sporazumi koji su bili na samoj graničnoj vrijednosti. Ugovor za najam radio stanica, vrijedan 5.992 KM, zaključen je sa firmom MIBO komunikacije, dok je vrijednost ugovora za najam šatora iznosila 4.800 KM i zaključen je sa firmom Dekor bh.

Ugovor za nabavku totema zaključili su sa Grafo Balkan SP i njegova vrijednost je 4.040 KM, dok su ugovor za nabavku majica i dukserica zaključili sa Molimao Clothing d.o.o. Sarajevo i njegova vrijednost je 5.950 KM.

Ugovor na ime usluga osiguranja učesnika zaključen je sa ASA Central osiguranje d.d. Sarajevo i njegova vrijednost je iznosila 5.867 KM. Sa ovom firmom imali su zaključene ugovore i u prošloj godini i to jedan otvoreni postupak za usluge osiguranja odgovornosti iz djelatnosti, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, nezgoe uposlenika i posjetitelja u vrijednosti od 16.894 KM, te jedan direktni sporazum u vrijednosti od 5.830 KM za osiguranje od šteta novih mašina za uređenje skijaških staza pistenbully 600 – kasko osiguranje radnih mašina.

Za najam opreme i tehničkog osoblja za novogodišnju manifestaciju iz ZOI’84 su izdvojili 5.986 KM. Radi se, također, o direktnom sporazumu, a ugovor su zaključili sa firmom Proevent. Sa istom firmom su imali dva ugovora i u prošloj godini, a u oba slučaja se radi o direktnim sporazumima. Dva dana pred Novu godinu nabavljali su pirotehnička sredstva za vatromet u vrijednosti od 5.985 KM, a krajem septembra 2022. unajmljivali su binu za 467 KM.

Spomenimo i to da je portal PratimoTendere 90 nabavki ovog preduzeća označio sa crvenom zastavicom što znači rizične nabavke, te 76 sa žutom zastavicom (srednji stepen rizika).

 

(pratimotendere.ba)