Huligani tukli novinare i LGBT aktiviste

Huligani tukli novinare i LGBT aktiviste

Urednica „E-trafike“ Vanja Stokić pretučena je večeras u Banjaluci, nakon što je grupa huligana napala novinarke i aktiviste Povorke ponos

Brod: Napad na inspektore na terenu!
Sajber napad na sajt portala Buka: Kada istina bode oči
UNRS: Kazniti ne samo napadače, nego i inspiratore nasilja na aktiviste povorke ponosa

Urednica „E-trafike“ Vanja Stokić pretučena je večeras u Banjaluci, nakon što je grupa huligana napala novinarke i aktiviste Povorke ponosa. Događaj koji je večeras trebalo da bude održan u organizaciji ovog neformalog volonterskog kolektiva, koji okuplja aktiviste iz cijele BiH, ranije danas zabranila je banjalučka policija. Nekoliko njih okupilo se večeras u prostorijama Transparency Internationala u BiH, nakon čega je stigla policija i tražila da se raziđu, a potom su došli i huligani ispred zgrade.

„Transparency international“ je Organizacionom odboru „Bh. povorka ponosa“ i banjalučkom udruženju ’Geto’ ustupio svoje prostorije da bi mogli da održe sastanak večeras u Banjaluci. Aktivisti su se okupili u našim prostorijama, a onda je stiglo upozorenje iz policije da se grupa huligana sprema da ih napadne“, izjavila je za izvršna direktorica TI BiH Ivana Korajlić za Žurnal.

Dodala je da su se nakon policijskog upozorenja aktivisti spremali da napuste prostorije TI-a, a da su u međuvremenu huligani već stigli do zgrade, opkolili je sa svih strana i počeli da fizički nasrću na ljude koji izlaze iz zgrade.

Novinarka Vanja Stokić i aktivista Ajdin Kamber su bili u prostorijama TI.

„Kada smo izašli ispred je bilo oko 30 huligana. Razbježali smo se. Mene su stigli i bacili preko jednog zida, povrijeđen mi je lakat, dok su Ajdinu razbili flašu o glavu. Sve su gledali ljudi iz obližnjih zgrada koji su kada sam se umješala između njih da se sakrijem da bi oni rekli huliganima da ja nisam njihova! Ajdin i ja smo uspjeli pobjeći do vozila i kružili smo tražeći ostale kolege. Ugledali smo patrolu policije rekavši im da tuku ljude u blizini, da bi oni rekli da s tim ništa nemaju“, kaže za Žurnal Vanja Stokić.

(Žurnal)