Gdje je moje smeće? – Mapa ‘Uborak na našim ulicama’: Divlje deponije u Mostaru

Gdje je moje smeće? – Mapa ‘Uborak na našim ulicama’: Divlje deponije u Mostaru

Mapa 'Uborak na našim ulicama' bilježi i kontekstualizuje geografiju komunalnog nereda u Mostaru koji iz godine u godinu nesmetano nastavlja grad

Otvaranje rudnika litijuma u Srbiji ugrozilo bi i ekosistem BiH, ali nadležni za to ne mare
Privreda Srbije pred teškim izazovom, ko će pretrpiti najveće promjene
Prekomjerno zagađen vazduh, ljudi od ovog umiru

Mapa ‘Uborak na našim ulicama’ bilježi i kontekstualizuje geografiju komunalnog nereda u Mostaru koji iz godine u godinu nesmetano nastavlja grad činiti ruglom i sramotom. Pitamo se gdje i kako završava mostarsko smeće sad kad je deponija Uborak konačno istrajala, a kriminal gradskih komunalnih preduzeća jasan kao dan.

Lacina ulica / AbrašRadio

 

Kad je u ljeto 2019. godine zbog slučaja piralen deponija Uborak blokirana od strane nezadovoljnih građana, mostarska javna komunalna preduzeća neiznalaženjem alternativnih rješenja za odvoz smeća dopuštaju da se grad pretvori u svoju vlastitu deponiju. Mostar je ponovo obišao svjetske medije kao grad smeća. Činjenica da se Uborak vodi kao regionalna deponija i da ostali gradovi koji svoje smeće dovoze ovdje tada nisu ostali do guše zatrpani u otpad kao Mostar, jasno je pokazala kako su građani Mostara još jednom iskorišteni kao taoci za kratkoročne lične interese (famozni slučaj deblokade deponije u režiji Ljube Bešlića i njegovih pomoćnika). ​

Problem odlaganja otpada u Mostaru nikad nije adresiran, a još manje da su odgovorni za komunalnu propast pokušali riješiti ga. Najbolji spomenici komunalnog kriminala u gradu svakako su divlje deponije koje se nezaustavljivo pojavljuju, ne više na periferijama, nego u naseljima, na ulicama širom grada.

Bijeli Brijeg / AbrašRadio

Komunalna preduzeća pod upravom Grada (J.P. Komos i J.P. Parkovi – netransparentno združeni pod fikcionalno J.P. Komunalno), iako decenijama djeluju van zakonskih okvira, iz godine u godinu troše ogromne budžete. U izbornoj, 2020. godini budžet samo za održavanje čistoće iznosio je čak 1 320 000 KM.

Mapa ‘Uborak na našim ulicama’ bilježi i kontekstualizuje geografiju komunalnog nereda u Mostaru koji iz godine u godinu nesmetano nastavlja grad činiti ruglom i sramotom.

Carina / AbrašRadio

Pitamo se – gdje je mostarsko smeće – moje, tvoje, naše – sad kad je deponija Uborak konačno istrajala, a kriminal odgovornih preduzeća postao jasan kao dan. Kako izgleda komunalna usluga u tvom naselju? Koja divlja deponija ti svakodnevno grebe oči i nos? Imaš li primjer komunalnog haosa za koji misliš da je naročito važno da se zapamti? Znaš nešto što će upotpuniti slagalicu mostarske ekološke propasti?

Posjetioci su pozvani doprinijeti mapiranju slanjem fotografija iz svojih naselja putem maila: [email protected], putem Google obrasca na linku: GDJE JE MOJE SMEĆE? ili putem Facebook stranice AbrašRadija. (anonimnost zagarantovana)

Velika deponija na sjevernom izlazu / AbrašRadio

Vidi cijelu mapu: LINK

Serijal radijskih reportaža o istoriji deponije Uborak: LINK

Više o kriminalu u komunalnom sistemu Grada Mostara: LINK

Više o slučaju piralen: LINK

(AbrašRadio)