Evropske berze bilježe najgoru sedmicu u godini

Evropske berze bilježe najgoru sedmicu u godini

Evropske akcije zaokružile su turbulentnu nedjelju negativnom sesijom u petak, uprkos najavama da će “Credit Suisse” i “First Republic Bank” dobiti fi

Prointer u Agenciji za bankarstvo: Preuzima li Srbija kritičnu infrastrukturu Federacije BiH
Zbog panike u BiH povučeno milijardu KM depozita
Kolaps Banke Silicijumske doline inspirisao teorije zavjera o “Novom svjetskom poretku” i digitalnoj valuti

Evropske akcije zaokružile su turbulentnu nedjelju negativnom sesijom u petak, uprkos najavama da će “Credit Suisse” i “First Republic Bank” dobiti finansijsku pomoć namjenjenu sprečavanju krize u bankarskom sektoru.

Panevropski Stokk 600 Indeks je završio 1,26 odsto niže, smanjivši gubitak za nedjelju na 3,9 odsto prema podacima Eikona, što je njihov najgori učinak od septembra 2022.

Banke su predvodile gubitke sa padom od 2,6 odsto, a zatim finansijske usluge, za 2,1 odsto.

To dolazi nakon što su se evropske bankarske akcije oporavile tokom prethodne sesije, sa “Credit Suisse” preokrenuvši dramatični pad cijene akcija u srijedu od 24 odsto da bi sesiju završila za 18,8 odsto više.

Međutim, akcije “Credit Suisse-a” su se u petak vratile na silazni pad i završile su osam odsto niže. Akcije su pale za 25,5 odsto u nedjelji nakon njihove vožnje rolerkosterom, prema podacima Eikon-a, njihovog najgoreg nedjeljnog učinka od 13. marta 2020.

„Da li su deponenti dovoljno sigurni da zaustave odlive u narednih nekoliko dana je ključno pitanje, po našem mišljenju“, rekao je Frederik Karijer, šef investicione strategije za RBC “Vealth Management”, a citira Rojters.

U četvrtak u SAD, grupa finansijskih institucija pristala je da deponuje 30 milijardi dolara u “First Republic Bank”— koja je doživjela pad cijena akcija posljednjih dana — što bi trebalo da bude znak povjerenja u bankarski sistem.

Azijsko-pacifička tržišta su u petak zatvorila rast kao odgovor na obećanje depozita “First Republic bank”, dok su američke akcije bile niže u petak ujutro.

Evropske akcije zatvaraju pad

Evropski Stokk 600 završila je u petak 1,26 odsto niže pošto su investitori obrađivali sedmičnu volatilnost u bankarskom sektoru tokom koje je Evropska centralna banka povećala stope za još 50 baznih poena.

Prema podacima Eikon-a, gubici indeksa za ovu sedmicu iznose 3,99 odsto, što je njegov najgori učinak od septembra 2022. Francuski CAC 40 pao je 1,4 odsto u petak, njemački DAKS je pao 1,3 odsto, a britanski FTSE 100 zatvoreno 1 odsto niže.

(Blic)